Sinki anda sering tersumbat selepas mencuci pinggan atau periuk? Jangan risau. Masalah sinki selalu tersumbat sudah menjadi perkara biasa di setiap rumah. Itu semua disebabkan ada kerak-kerak makanan atau saki baki makanan yang kita tidak buang dahulu dalam tong sampah malah terus basuh di sinki. Jadi, bila dah jatuh dalam sinki, mulalah dia berkumpul dan tutup ruang dalam sinki tersebut. Walaubagaimanapun, tidak perlu risau kerana kini saya akan menerangkan beberapa cara yang boleh menangani masalah tersebut.

Kalau Anda Tidak Ikuti Cara Ini, Boleh Mengakibatkan Binatang Beracun Keluar Dari Sinki! Kalau Anda Tidak Ikuti Cara Ini, Boleh Mengakibatkan Binatang Beracun Keluar Dari Sinki! Kalau Anda Tidak Ikuti Cara Ini, Boleh Mengakibatkan Binatang Beracun Keluar Dari Sinki!

Garam Kasar

Sebagai permulaan, ini mungkin cara paling mudah kerana kebanyakan rumah mengandungi garam. Untuk lebih berkesan, garam kasar perlu digunakan. Prosedurnya agak mudah. Tuangkan garam kasar ke dalam longkang sinki. Tuangkan air mendidih ke dalam petikan selepas itu. Sekelip mata sahaja sisa kotoran akan larut dan sinki kembali licin!

Ingat untuk menggunakan air panas daripada air mendidih. Takut menyebabkan kerosakan selanjutnya pada longkang sinki.

IKLAN

Sabun Pencuci Pinggan Mangkuk

Kaedah berikut adalah menggunakan sabun pencuci pinggan. Anda boleh menggunakan mana-mana jenama, seperti Sunlight, Joy, Good Maid, atau 1Malaysia. Anda memerlukan beberapa sudu teh sabun basuh pinggan mangkuk ini, serta kira-kira 2-liter air panas. Jika anda ingin gembira, gunakan periuk untuk memanaskan air kerana sisa makanan, longkang dapur kerap tersumbat dengan minyak dan gris. Detergen ini boleh membantu dalam pelarutan minyak dan sisa makanan.

Baking Soda Dan Cuka

IKLAN

Kaedah seterusnya adalah kaedah yang sering digunakan oleh orang Malaysia iaitu menggabungkan baking soda dan cuka. Dalam balang, satukan kira-kira 1/3 cawan baking soda dan 1/3 cawan cuka. Tuangkan adunan ini ke dalam longkang sinki yang tersumbat sebaik sahaja ia mula berbuih. Benarkan menunggu selama 10 minit untuk mendapatkan respons yang lebih menyeluruh. Kemudian, bilas dengan air panas seperti di atas.

Seperti yang kita sedia maklum, kedua-dua bahan ini agak penting bukan sahaja untuk memasak tetapi juga untuk mencuci. Jadi, jika anda belum mempunyai kedua-dua komponen ini, anda boleh membelinya dan sediakannya.

Dan yang terakhir adalah,

IKLAN

Guna Dawai/ Drain Snake

Orang dulu-dulu sebelum ini, mereka hanya penyangkut perisai digunakan untuk memadankan sinki yang disekat. Gunakan ular longkang jika anda ingin mencuba kaedah yang lebih mudah. Alat ini menyerupai tali logam atau plastik. Boleh dibeli di kedai DIY atau peruncit terpilih dengan harga RM2. Hanya letakkan satu hujung ke dalam longkang sink untuk menggunakannya. Apabila ia kelihatan tersekat, putar beberapa kali untuk membiarkan objek tersumbat itu berkumpul. Kemudian, tarik perlahan-lahan. Kemudian, bilas dengan air panas. Jika ia masih tersumbat, cuba lagi beberapa kali.

Maka dengan itu, ini sahajalah beberapa cara mudah yang saya kongsikan untuk menangani masalah sinki tersumbat di rumah. Haa lepas ini, jangan tersumbat lagi sudah lah. Hahahahaha.

Sumber: Sirap Limau (https://siraplimau.com/cara-atasi-baiki-sinki-tersumbat/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI