Anda ada air-cond di rumah anda? Mesti ada kan. Setiap rumah yang ada di Malaysia ini, kebanyakkannya ada air-cond di rumah mereka. Kadang-kadang bukan setakat 1 atau 2 tapi setiap bilik ada. Kalau ada 10 bilik, 10 bilik tu lah nak ada air-cond. Tapi mesti kita akan rasa rimas dan serabut kan bila tiba-tiba air-cond tu tak sejuk? Dah lah tengah musim panas waktu ini. Dari penyabar terus hilang sabar. Bila tengok remote control tu, dah sampai ke 16 darjah celcius dah tapi masih panas. Aduhaii. Tapi jangan risau, saya akan kongsikan kenapa air-cond di rumah anda boleh jadi tiba-tiba tidak sejuk.

Perkara pertama yang anda boleh jangka atau syak kenapa air-cond tiba-tiba tak sejuk, adalah sebab pemasangannya itu ada masalah dan tidak mengikut pemasangan standard. Unit luar terletak di lokasi yang menyusahkan. Tiada pergerakan udara yang mencukupi. Paip tembaga adalah saiz yang salah. Ini selalu berlaku apabila terdapat paip tembaga sedia ada di dinding. Tembaga sepatutnya untuk penghawa dingin 2hp, namun hanya penghawa dingin 1hp dipasang. Ini selalunya hasil daripada pemilik rumah membeli penghawa dingin tanpa berunding dengan pakar penyaman udara terlatih.

IKLAN

Kedua, adalah gas air-cond dah tak ada. Antara sebab kenapa gas air-cond tak ada adalah berkemungkinan ada kebocoran kerana gas air-cond ini sebenarnya tidak akan pernah habis. Jadi, kalau ada kekurangan gas, mesti ada kebocoran dan kebocoran itu mungkin boleh jadi sebab Nut tak ketat, Nut pecah semasa pemasangan, sambungan copper pipe pecah, servis valve rosak dan juga Evaporator/Condenser Coil bocor.

IKLAN

Ketiga, tidak cuci filter setiap bulan. Haa benda ni selalu jadi pada diri saya juga dan pada orang ramai. Filter ini, dia ada dalam air-cond. Kita hanya perlu buka penutup dihadapan itu sahaja, kita akan nampak filter tersebut. Bila bawa keluar, penuh berhabuk. Jadi apa perlu kita buat? Kita ambil dah basuh di tandas dengan air. Selepas dah basuh, keringkan dan letak semula di tempat asalnya. Boleh jamin, air-cond akan sejuk semula.

IKLAN

Jadi, itu lah sebab-sebab kenapa air-cond di rumah anda kadang-kadang jadi tidak sejuk. Maka, kita kenalah rajin dalam membuat setiap pemeriksaan terhadap air-cond kita atau anda boleh memanggil mana-mana pakar untuk periksa air-cond anda.

Sumber: ADIMADA ENGINEERING (M) SDN.BHD (https://aircondservice4u.com/aircond-service/5-punca-kenapa-aircond-tak-sejuk.html)