Karpet adalah salah satu dekorasi yang begitu penting untuk diletakkan di ruang tamu anda. Tanpa karpet, ruang tamu anda akan kelihatan bosan. Jadi, disini saya akan memberitahu, apakah jenis karpet yang sesuai dan terbaik di pasaran.

KARPET WOL

Karpet Yang Ada Di Dalam Cerita Aladdin, Ada Terjual Di Malaysia

Jenis karpet ini adalah karpet yang mahal. Memang tidak akan mampu dibeli oleh orang biasa. Orang-orang kaya atau yang berkebolehan, mampu membelinya. Walaupun ia mahal, tetapi mesti ada sebab kenapa ia mahal. Karpet jenis wol ini, ia ketebalan dan warnanya, bertahan sangat lama malahan ia sedap untuk ditidur atau memijak. Karpet ini kalau sekali pijak, fuhh. Tenggelam dalam keselesaan.

KARPET SUTRA

Karpet Yang Ada Di Dalam Cerita Aladdin, Ada Terjual Di Malaysia

IKLAN

Haaa karpet sutra, siapa je yang tak kenal dengan karpet sutra ini. Karpet kegemaran dan sering dibeli oleh orang ramai. Karpet ini dia punya nyaman dia lebih bagus daripada karpet wol. Dengan teksturnya pula sangat lembut membuatkan sutra ini menjadi mewah.

KARPET MATERIAL POLYPROPYLENE

Karpet Yang Ada Di Dalam Cerita Aladdin, Ada Terjual Di Malaysia

IKLAN

Adakah anda suka permaidani sintetik? Jika ya, anda mesti memilih karpet yang diperbuat daripada Polypropylene atau PP. Walaupun terdiri daripada bahan sintetik, karpet ini mempunyai rasa yang licin. Kerana ia dibina daripada bahan sintetik, harganya boleh difahami rendah. Terdapat kos dan kualiti sesuatu. Ini juga berlaku untuk karpet Polypropylene. Oleh kerana harganya sangat rendah, karpet gaya ini mempunyai pelbagai kelemahan.

Berikut adalah kelemahannya:

  • Warna pudar dengan cepat,
  • Benang karpet mudah terkeluar.

Anda boleh menggunakan air untuk membersihkan bahan permaidani ini khususnya.

IKLAN

KARPET NILON

Karpet Yang Ada Di Dalam Cerita Aladdin, Ada Terjual Di Malaysia

Karpet jenis ini serupa dengan karpet Polypropylene. Material karpet pun setanding. Walau bagaimanapun, nilon adalah satu anak tangga lebih tinggi daripada Polypropylene. Ia diperbuat daripada bahan seperti bulu yang boleh dirasai. Karpet nilon, sebaliknya, akan lebih sesuai untuk anda yang inginkan persekitaran yang cerah. Biasanya, karpet nilon mempunyai warna-warna terang. Karpet nilon, yang diperbuat daripada bahan yang sama dengan jenis karpet sebelumnya, juga boleh dibersihkan dengan air.

Jadi, itu sahaja jenis karpet yang anda boleh beli. Ada yang mahal dan ada yang murah. Tetapi itu semua tidak penting sebab kalau mahal tapi tidak selesa bagi kita, tiada guna juga. Jadi, pilihlah mengikut keselesaan anda.

Sumber: 99.co, Penulis: Tiara Syahra Syabani (https://www.99.co/blog/indonesia/tips-memilih-karpet-rumah/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI