Sesetengah daripada anda mungkin tidak biasa dengan istilah “ruang legar” apabila ia berkaitan dengan reka bentuk rumah. Ruang legar adalah kawasan peralihan antara teres dan ruang tamu atau teres dan bilik keluarga, menurut arkitek Probo Hindarto. Kawasan penerimaan tetamu terletak di sini. Kawasan pintu masuk tidak mempunyai perabot penting sesuai dengan peranannya. Jika anda berada di Jepun, hanya ada satu tempat untuk menggantung jaket, kot, payung, kunci kenderaan atau kasut. Sebagai pelengkap, sepasang tempat duduk dan meja kosong biasanya dipasang. Ruang legar atau dalam bahasa inggerisnya, “foyer”, tidak ada di Malaysia sangat sebab ianya bukan cara orang kita untuk ada ruang legar di rumah.  Kini, saya akan memperkenalkan jenis-jenis ruang legar yang anda boleh miliki di rumah anda.

Mahukan Rumah Seperti Dalam Movie? Lihatlah Jenis-Jenis Ruang Legar Yang Anda Boleh Miliki

Ini adalah ruang legar yang jenis “Wordly in Los Altos” adalah ruang legar yang ada didatangi sekali dengan pintu antik dengan usianya 200 tahun dari India. Kerana apa pintu ini sungguh unik? Kerana ia terdapat nilai artistic yang tersendiri. Tambahan lagi, karpet yang berwarna emas itu memberi motif yang mawar dan kelihatan nyata. Tidak lupakan juga, kerusi juga membawa peranan yang terdampar gaya yang klasik.

IKLAN

Mahukan Rumah Seperti Dalam Movie? Lihatlah Jenis-Jenis Ruang Legar Yang Anda Boleh Miliki

IKLAN

Yang kedua ini pula, adalah ruangan legar yang jenis minimalist. Di Jakarta Selatan, ruangan legar seperti ini sudah biasa dan digunakan di rumah mereka di sana. Kerana ia menerapkan konsep “Tidak Lengkap” dan dengan cara itu, mereka boleh mengubah apa cara dan bentuk sekalipun mengikut kesukaan mereka.

IKLAN

Jadi, itu sahaja jenis-jenis ruangan legar yang boleh didapati dan menarik untuk anda buatkannya di rumah. Ini kalau tetamu datang, Fuhhh! Mesti ternganga mereka Hahahahha.

Sumber: Liputan 6 (https://m.liputan6.com/lifestyle/read/2415870/mengenal-foyer-dan-inspirasi-desainnya)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI