Sliding door ini adalah sejenis pintu yang bergenerasi baru di dunia sekarang. Semua yang mempunyai sliding door dirumah, pasti adalah orang yang kaya atau orang dulu kata, orang ada-ada. Terdapat semakin banyak jenis pintu yang tersedia untuk digunakan dalam reka bentuk rumah. Pintu sliding adalah salah satu daripadanya atau orang Malaysia kini lebih mengenali sebagai sliding door. Apakah sebenarnya sliding door? Sliding door, seperti namanya, adalah pintu yang dibuka dan ditutup dengan gelongsor ke sisi. Sliding door ini berbeza daripada yang lain kerana ia dibuka dan ditutup dengan menarik atau menolak daun pintu. Untuk membuka dan menutup pintu ini, anda mesti mengalihkannya ke sisi. Walaupun pintu itu nampak seperti canggih, tetapi ia mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Kini, saya akan menceritakan apa kelebihan dan kekurangannya.

Anda Pasti Anda Tahu Segalanya Tentang Sliding Door? Tidak? Baca Artikel Ini Untuk Mengetahuinya.

Anda Pasti Anda Tahu Segalanya Tentang Sliding Door? Tidak? Baca Artikel Ini Untuk Mengetahuinya.

Pertama sekali adalah kelebihannya.

Mampu Menjimatkan Ruang

Kelebihan terbesar sliding door ialah ia boleh menjimatkan banyak ruang. Ruang yang diperlukan untuk membina sliding door ini adalah lebih kecil daripada pintu tradisional. Jika pintu biasanya memerlukan lokasi yang ditetapkan untuk ayunannya, ia berbeza daripada sliding door yang tidak. Pintu ini boleh disembunyikan dengan menggelongsorkannya ke dinding seterusnya. Akibatnya, ruang yang diperlukan tidak keterlaluan kerana ia hanya sebaris.

IKLAN

Ketahanan Lebih Kuat

Pintu konvensional selalunya disimpan bersama hanya dengan engsel. Ini mengurangkan ketahanannya. Tidak seperti sliding door, yang memerlukan bingkai tertentu. Bingkai ini, selain berfungsi sebagai tempat duduk, boleh membantu untuk menambah baik pembinaan sliding door. Kehadiran bingkai juga bermanfaat dalam meningkatkan kekuatan dan ketahanan sliding door ini. Akibatnya, sliding door lebih selamat kerana ia lebih sukar untuk rosak dari luar.

Anda Pasti Anda Tahu Segalanya Tentang Sliding Door? Tidak? Baca Artikel Ini Untuk Mengetahuinya.

IKLAN

Bagaimana pula dengan kekurangannya? Kedua adalah kekurangannya pula.

Permasangannya adalah sangat rumit.

Adakah anda ingin menggunakan sliding door? Adalah disyorkan untuk mendapatkan bantuan profesional untuk memasangnya. kenapa? Kerana pemasangan sliding door ini agak rumit. Sliding door, berbanding dengan pintu konvensional, memerlukan proses pemasangan yang berbeza. Dalam siaran berikut, kami akan cuba memberikan arahan langkah demi langkah untuk memasang sliding door.

IKLAN

Tidak boleh tutup dengan rapat.

Satu lagi kelemahan sliding door ialah ia tidak boleh ditutup sepenuhnya. Sebenarnya, dengan menggunakan kaedah tertentu, nampaknya pintu ini mungkin tertutup rapat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jurang yang ditinggalkan oleh sliding door ini di sisi yang berkaitan dengan bingkai. Apabila memasang sliding door di bilik tidur atau bilik mandi, anda mesti memberi perhatian kepada perkara ini. Berhati-hati anda menggunakan aksesori tambahan untuk menutup celah di bahagian tepi.

Jadi, ini adalah apa kelebihan dan kekurangan sebuah sliding door. Jadi, jikalau anda inginkan sliding door di rumah anda, buat lah permikiran jauh terlebih dahulu atau bertanya kepada pakar.

Sumber: ARAFURU (https://arafuru.com/material/10-kelebihan-dan-kekurangan-pintu-geser-anda-wajib-tahu-sebelum-beli.html)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI