Kolam adalah satu tempat mandi yang bukan sahaja digemari oleh kanak-kanak tetapi ia diminati oleh orang dewasa juga. Sesetengah orang menginginkan kolam di rumah tetapi harga rumah yang sudah siap sedia dengan kolam, mengambil kos yang tinggi. Oleh kerana itu, saya akan memberi tahu kisah dari satu ini artikel yang dia menceritakan bagaimana kasih sayang seorang ayah yang ingin membina kolam renang demi keseronokkan anak-anaknya.

Hebat Seorang Ayah Ini! Mampu Bina Kolam Sendiri Seperti Hotel 5 Bintang

Hebat Seorang Ayah Ini! Mampu Bina Kolam Sendiri Seperti Hotel 5 Bintang

Jadi yang pertama adalah menanda reka bentuk kolam yang mahu dibuat. Proses mengorek tanah perlu dilakukan. Kemudian, meletakkan batu kerikil atau kata nama lain, batu kasaran. Sebelum itu, saya ingin memberitahu bahawa lubang bersebelahan dengan kolam yang digalinya bukan lubang kumbahan. Ia sebenarnya adalah lubang untuk air yang bocor dari singki rumahnya. Jadi, untuk lebih mudah mengeluarkan air dari kolam rumah ini, satu lubang kecil telah ditebuk untuk masuk ke lubang tangki.

IKLAN

Hebat Seorang Ayah Ini! Mampu Bina Kolam Sendiri Seperti Hotel 5 Bintang Hebat Seorang Ayah Ini! Mampu Bina Kolam Sendiri Seperti Hotel 5 Bintang

Seterusnya, dengan berukuran 3 x 2, rangka besi pun mula disusun lalu diletakkan dahulu dikeliling sebelum meneruskan menyambung membuat konkrit. Setelah itu, sistem saluran paip kolam ini untuk pengambilan dan pengeluaran air melibatkan pemasangan pam air untuk air terjun dan air pancut. Pemasangan batu bata selesai dan selepas itu perlu tampal simen di sekeliling kolam pula.

Hebat Seorang Ayah Ini! Mampu Bina Kolam Sendiri Seperti Hotel 5 Bintang

IKLAN

Hebat Seorang Ayah Ini! Mampu Bina Kolam Sendiri Seperti Hotel 5 Bintang

Habis sahaja tampal simen di keliling kolam, mengikut artikel tersebut, seorang ayah itu dibantu oleh anaknya untuk mencuci kolam dan setelah selesai mencuci, beliau menyambung untuk pemasangan jubin dan menggunakan kedap atas sika untuk tujuan kalis air. Dan akhir sekali, tinggal untuk mengecat sahaja. Cat yang digunakan cat jenis epoxy dengan kuantiti 4-liter base dan 1 liter hardener. Selepas itu, maka tersiaplah sebuah kolam renang yang dibuat dengan sendiri.

IKLAN

Akhir kata, seorang ayah yang inginkan kebahagian dari keluarga, perlulah berusaha dan menjalani setiap cabaran hidup.

Sumber: MYPT3 (https://mypt3.com/buat-kolam-renang-murah)

Kredit foto dan facebook: Hafizah Hateh

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI