Di Bumi kita duduki sekarang ini, ada 70& air lautan dan selebihnya adalah tanah, pokok, gunung, dan lain-lain lagi. Akan tetapi, hanya 1% daripada air di planet ini boleh digunakan untuk minum, memasak, membersihkan dan menyiram tumbuhan. Bakinya ialah air masin laut dan ais dari kutub utara dan selatan. Oleh kerana itu, apabila populasi manusia bertambah, semakin ramai individu berusaha untuk menggunakan sumber yang terhad ini.

Amaran! Jika Anda Tidak Jimat Sekarang, Jangkaan Kita Akan Kekurangan Air Tidak Lama Lagi

Akibatnya, mengurangkan penggunaan air adalah penting untuk mengekalkan keseimbangan alam sekitar dan keselesaan manusia. Malah mengurangkan penggunaan air boleh mengurangkan kos bulanan pembersihan air yang dilihat dalam bil air. Jadi, saya ingin memberitahu dan menasihat anda, kita seharusnya jimat dalam penggunaan air di rumah. Maka dengan itu, saya akan memberi cara-cara itu berjimat dalam penggunaan air.

IKLAN

Amaran! Jika Anda Tidak Jimat Sekarang, Jangkaan Kita Akan Kekurangan Air Tidak Lama Lagi Amaran! Jika Anda Tidak Jimat Sekarang, Jangkaan Kita Akan Kekurangan Air Tidak Lama Lagi

Pertama sekali adalah, membasuh pinggan, mangkuk atau segala peralatan makanan dalam satu baldi. Membasuh menggunakan satu baldi yang penuh air pun sudah mencukupi sahaja kerana peralatan makanan ini, tidak susah sangat pun untuk membasuhnya. Kedua, mengambil air hujan yang telah ditadah pada waktu hujan, digunakan untuk menyiram pokok dalam rumah, membasuh kereta ataupun menggunakannya untuk mandi. Ketiga, kurangkang masa memandi. Ada sesetengah orang melayu kita ni, suka nak mandi lama-lama lepas itu, menyanyi dalam tandas itu. Itu yang menyebabkan lama sangat mandi dan air pun membazir. Bila dah bazir, mula lah bil air naik mendadak. Ke-empat, dan yang terakhir adalah jika anda suka menanam pokok di rumah, lagi bagus jika menanamnya, berdekatan dengan tempat air hujan sering turun. Dari situ, kita dah boleh menjimat air untuk menyiram pokok menggunakan air biasa.

IKLAN

Baiklah, itu sahaja tips-tips yang saya boleh berikan untuk menjimatkan penggunaan air di rumah. Selepas ini, berjimat cermatlah dalam penggunaan air. Bukan sahaja di rumah, di mana-mana sahaja.

IKLAN

Terima Kasih.

Sumber: farahiyah (http://www.farahiyah.com/2013/05/10-tips-penjimatan-penggunaan-air.html)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI