Jatuh miskin selepas bersara? Cukup menakutkan kerana tidak mampu hendak kekalkan gaya sebelum ni. Apa puncanya?

Golongan B40 dan M40 yang dijangka akan mengalami masalah miskin selepas bersara di usia 60 tahun ini kerana tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk menyara hidup selepas tidak bekerja lagi.

Jatuh Miskin Selepas Bersara, Apa Puncanya Ramaikah Yang Tergolong

Ada yang berkata duit simpanan KWSP yang disimpan selama ini cukup untuk mereka sara hidup selepas bersara. Di sini tiada perkara yang mustahil dalam kewangan. Buka minda anda semua celik kewangan. Jika anda rasa cukup mungkin tidak untuk jangka masa akan datang dengan segala faktor yang perlu diambil kira.

Harga barang yang meningkat dan banyak lagi kos lain yang akan naik mengikut peredaran ekonomi negara saat itu.

Artikel Berkaitan: Jangka Masa Pinjaman Akan Bertambah, Adakah Digalakkan Untuk Membuat Pembiayaan Semula Pinjaman Rumah?

IKLAN

Setelah tamat  berkhidmat dan hanya bergantung pada duit KWSP tersebut mungkin akan menggundang anda ke arah kemiskinan saat itu. Apa sebabnya, harga barang dan keperluan hidup yang lain semakin naik dari 5 tahun yang sebelum anda bersara. Jadi, perbelanjaan akan menjadi lain bukan. Bayangkan jika anda hanya mempunyai wang simpanan kurang dari 1 juta ringgit Malaysia, dan anda tidak tahu bila anda akan mati. Mampukah anda menanggung gaya hidup anda sepanjang hayat anda? Bunyi agak keras tetapi ia adalah satu kebenaran yang perlu anda ambil tahu untuk masa depan anda.

Bayangkan bila sudah pencen masih ada rumah yang perlu dibayar, masih ada anak-anak yang nak ditanggung. Peningkan jika anda tidak ada perancangan kewangan yang betul.

Jatuh Miskin Selepas Bersara, Apa Puncanya Ramaikah Yang Tergolong

IKLAN

Jika yang ‘single’ tidak berkahwin juga belum tentu ia cukup untuk menampung diri anda seorang. Pernahkah anda terfikir jika anda nak pergi bercuti, makan santai-santai bersama rakan-rakan atau nak ke hospital dan klinik. Mana tidaknya bila dah berusia pasti akan ada sahaja nak kena diberi perhatian. Kesihatan nombor satu kan!

Jika anda sudah berusia 50 tahun anda tidak mempunyai:

  • Tidak ada passive income
  • Tidak mencapai financial freedom
  • Simpanan persaraan sikit

IKLAN

Artikel Berikut: Jangka Masa Pinjaman Akan Bertambah, Adakah Digalakkan Untuk Membuat Pembiayaan Semula Pinjaman Rumah?

Banyak langkah anda boleh ambil masih belum terlamat untuk menambah duit tabung ketika bersara anda. Mulai sekarang, duit gaji yang anda ada cuba laburkan di tempat-tempat yang mampu memberi pulangan yang lebih untuk anda. Seperti bermain saham, pelaburan di dalam ASB, Tabung Haji dan sebaginya.

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI