Bagi anda yang berasal dan menetap di sekitar negeri utara atau pantai timur, mungkin ada di kalangan anda yang tidak mengetahui binaan bangunan di selatan tanah air yang menjadi mercu tanda dan kebanggaan orang ramai. 

Jadi mari kita lihat dan kenali dengan lebih dekat bangunan-bangunan yang telah menjadi ikonik di serata negeri selatan tanah air. 

Negeri Sembilan 

Ingin Tahu Bangunan Ikonik Yang Menjadi Kebanggaan Seluruh Rakyat Di Negeri Selatan Tanah Air? Jom Ketahuinya Bersama IMPIANA!

Binaan bangunan yang menjadi mercu tanda serta ikonik di Negeri Sembilan Darul Khusus sudah semestinya Istana Lama Seri Menanti. Tinggalan monumen bersejarah ini masih disanjung tinggi oleh masyarakat setempat sehingga ke hari ini. 

Dengan kewujudan Istana Lama Seri Menanti di sekitar Kuala Pilah telah menjadikan ia sebuah binaan bangunan yang ikonik di Negeri Sembilan.

Melaka 

IKLAN

Ingin Tahu Bangunan Ikonik Yang Menjadi Kebanggaan Seluruh Rakyat Di Negeri Selatan Tanah Air? Jom Ketahuinya Bersama IMPIANA!Foto sumber: MelakaCool.com

Melaka Bandaraya Bersejarah adalah antara merupakan sebuah negeri yang popular di selatan tanah air. Tinggalan kisah sejarah yang ada membuatkan negeri ini sering menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara. 

Bagi Melaka pula, binaan bangunan Menara Taming Sari yang terletak di sekitar Bandar Hilir antara salah bangunan yang menjadi ikonik dan mercu tanda di negeri bersejarah ini. 

Menara Taming Sari merupakan sebuah menara pandang dengan ketinggian setinggi 110 meter ini telah siap dibina sekitar tahun 2008. 

IKLAN

Johor

Ingin Tahu Bangunan Ikonik Yang Menjadi Kebanggaan Seluruh Rakyat Di Negeri Selatan Tanah Air? Jom Ketahuinya Bersama IMPIANA!

Ingin Tahu Bangunan Ikonik Yang Menjadi Kebanggaan Seluruh Rakyat Di Negeri Selatan Tanah Air? Jom Ketahuinya Bersama IMPIANA!Foto sumber: astroawani.com

Untuk negeri Johor Darul Takzim pula, bangunan yang telah menjadi mercu tanda dan ikonik seluruh rakyatnya sudah semestinya Stadium Sultan Ibrahim. 

IKLAN

Ia dibina untuk dijadikan sebagai stadium bola sepak baharu bagi mengantikan Stadium Larkin yang telah menempatkan pasukan bola sepak Johor sejak 1964. 

Reka bentuk Stadium Sultan Ibrahim ini telah diilhamkan daripada bentuk mahkota diraja Johor dan ia siap dibina sepenuhnya pada tahun 2020

Ingin lebih tahu pelbagai tips untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi IMPIANA. Klik di sini.

Ingin Tahu Bangunan Ikonik Yang Menjadi Kebanggaan Seluruh Rakyat Di Negeri Selatan Tanah Air? Jom Ketahuinya Bersama IMPIANA!

Baca artikel berikutnya: Menjadi Kebanggaan Rakyat Setempat, Mari Kita Lihat Bangunan Ikonik Di Serata Negeri Utara Malaysia

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI