TIADA apa yang mustahil sekiranya kita sentiasa berfikiran positif dan bekerja keras.

Seperti kisah viral yang baru-baru ini apabila wanita Orang Asli dari Suku Jahut bakal  memiliki rumah impiannya hasil jualan menerusi TikTok.

Walaupun hanya rumah kecil untuk berteduh seisi keluarga, namun sudah cukup memberikan kepuasan kepada Nur Rafidah Man, 26, dari Kampung Penderas, Kuala Krau ini.

Empat Bulan Berniaga Atas Talian, ORANG ASLI Bangga Miliki Rumah Impian

Berniaga hasil sumber hutan seperti kacip fatimah, tongkat ali dan madu membuahkan hasil. Malah, beliau tidak menyangka perkongsian rutin harian, adat resam Orang Asli serta pemandangan suasana di kampungnya di aplikasi TikTok telah membuka pintu rezekinya.

 

@junglegirl_2acc back to nature. #junglegirl #nurrafidah ♬ bunyi asal – junglegirl ACC=3

IKLAN

Untuk pengetahuan, wanita yang menggunakan akaun @Jungle Girl ini mula aktif berniaga dilaman sosial mulai November lepas dan tidak sampai setahun. Malah, ibu muda ini juga dapat menjana pendapatan yang memuaskan dengan hampir 60,000 pengikut di TikTok.

 

@junglegirl_2acc syukur in proses dah. #junglegirl #nurrafidah ♬ bunyi asal – junglegirl ACC=3

Menurut wanita itu, beliau berkeyakinan untuk berniaga melalui TikTok timbul selepas menjalani bengkel multimedia dan perniagaan digital anjuran guru pendidikan khas integrasi Sekolah Menengah Kebangsaaan (SMK) Kuala Krau, sekitar Jun dan Ogos tahun lalu.

IKLAN

Menurutnya antara yang dipelajari daripada bengkel tersebut ialah kaedah merakam video dan penyuntingan, pemilihan tajuk kandungan video yang menarik selain turut disediakan peralatan seperti mikrofon nirkawat, lampu dan tripod.

Empat Bulan Berniaga Atas Talian, ORANG ASLI Bangga Miliki Rumah Impian

Bertitik tolak daripada itu, beliau yang sebelum ini bekerja sebagai pembantu kantin sekolah cuba menghasilkan produk sendiri berasaskan sumber hutan.

IKLAN

“Saya tidak menjangkakan percubaan saya itu berhasil dan tidak pernah terfikir mampu menjana pendapatan lebih banyak berbanding pekerjaan dahulu,” katanya yang telah menjual 9,000 unit produknya seperti minyak herba, jamu dan madu.

Wah, tahniah kami ucapkan buat Nur Rafidah Man. Moga kisah kejayaannya menjadi inspirasi untuk orang asli di luar sana untuk menjana pendapatan melalui laman sosial ini.

Mesti Baca:DIY Cat Top Coating Guna Teknik ‘Stencil’, Berseri Lantai Driveway Rumah!
Baca Lagi Di Sini:Cara Yang Betul Cat Dinding Luar Rumah, Barulah Cat Tahan Lebih Lama
Artikel Menarik:Tak Perlu Pakai ‘Roller’ Cat Lagi, Guna Mesin Penyembur Cat Ini Lebih Mudah & Cepat

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sumber : Berita Harian

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI