Virus COVI-19 sangat membimbangkan. bermula 18/3/2020, Malaysia akan mengenakan Printah Kawalan Pergerak (Movment Control Order) sehingga 31/3/2020. Selain memastikan tangan anda selalu bersih dan pakai penutup mulut ketika berada diluar, beberapa langkah pencegahan lain terutamanya dalam membasmi kuman di persekitaran anda juga perlu dilakukan.

Terbaru,Mohd Razman Faizal Sulaiman turut berkongsi kaedah membasmi kuman pada duit. Al Maklumlah duit pun bersentuhan dengan tangan kan. Kotnya ada pesakit yang telah memegang duit tu, ia boleh menjadi transit untuk virus tu hinggap ke kita pula kan.

Hangpa tau atau tak duit kertas dan duit syiling adalah salah satu faktor boleh jadi penyebab penyebaran Covid-19 berskala besar.

Serius cakap aku mula terpikiaq sekarang nie potensi penularan Covid-19 nie boleh tersebar meluas melalui sekeping kertas yang dinamakan duit. Kenapa aku cakap macam tu?

Ini semua berpunca dari rider aku yang nak hantar makanan ke hospital dia call aku balik masa customer tu nak bayar duit caj delivery.


“Bang, duit nie selamat ka kalau saya pegang?”
“Kenapa pulak dah?”
“Saya takut la bang, mana tau duit nie dah terkena virus corona tu ka. dah la yang amik tadi nie bukan doktor. yang nie pesakit nampak macam tak sihat dengan batuk-batuk. boleh tak lepas nie abang settle awal-awal caj delivery dengan pelanggan bayar online jer


Mana taknya bila rider aku cakap macam tu aku mula terfikir. Ada betul juga apa dia cakap.

Dah la jual beli sentiasa berlaku. Duit syiling dan duit kertas sentiasa silih berganti.

IKLAN

Bayangkan sekiranya seseorang itu adalah pembawa virus. Tak mustahil duit syiling atau duit kertas yang ada pada mereka ini pun telah tercemar dengan Covid-19.

Kita semua tau Covid-19 nie boleh tersebar melalui sentuhan.

Jadi adalah sangat tidak mustahil boleh berlaku penularan secara serius hanya dengan sekeping wang kertas atau duit syiling.

Proses ini boleh jadi penyebab tersebarnya Covid-19 daripada seorang pembawa kepada seorang penerima wang kertas atau syiling tersebut.

IKLAN

Jadi bagaimanakah langkah yang perlu diambil oleh kita semua?

Yang ini akan menjadi satu cabaran sebenarnya.

Macam aku sebagai seorang pengusaha kedai makan, aku sangat risau sebenarnya bila difikirkan pasai isu ini.

IKLAN

Apa yang aku buat setiap kali balik ke rumah, aku terpaksa cuci duit syiling dengan dettol.Cegah Covid-19 Total, Kemungkinan Duit Pun boleh Jadi Logistik Penyebaran Virus Cegah Covid-19 Total, Kemungkinan Duit Pun boleh Jadi Logistik Penyebaran Virus

Duit kertas pulak aku masukkan dalam plastik dan aku spray dengan antiseptic dettol dalam plastik dan biarkan pada waktu yang lama supaya partikel antiseptic dapat memenuhi ruang dalam plastik dan membunuh segala virus atau partikel berbahaya yang ada pada permukaan duit tersebut.Cegah Covid-19 Total, Kemungkinan Duit Pun boleh Jadi Logistik Penyebaran Virus Cegah Covid-19 Total, Kemungkinan Duit Pun boleh Jadi Logistik Penyebaran Virus

Ini adalah salah satu langkah yang aku nampak dapat mengurangkan penyebaran virus Covid-19 melalui wang kertas atau syiling.

Langkah pencegahan ini kita sendiri boleh laksanakan di rumah.

Semuanya bergantung kepada kita semua.

Sekiranya hangpa rasa benda ini bermanfaat hangpa boleh bagitau dengan orang lain supaya semua orang boleh amik langkah berjaga-jaga dengan membasmi masalah virus nie bermula dari rumah lagi.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI