Bencana yang akan datang, kita tak dapat nak jangka. Seperti pepatah berkata, malang tidak berbau. Begitu juga apabila kita berada dalam rumah. Apa-apa yang berlaku kecemasan, kadang-kadang bukannya kita bersedia. Jadi, disini, saya akan menolong anda semua memberi apakah barang dan keperluan yang perlu ada semasa berlaku kecemasan dalam rumah.

 

KOTAK KECEMASAN/KIT KECEMASAN

Barang-Barang Penyelamat Ini, Perlu Ada Di Rumah Jika Tidak Mahu Mati Kesunyian

Salah satu peralatan rumah tangga yang paling asas ialah kit kecemasan. Ia tidak termasuk dalam pakej pembelian rumah tetapi boleh didapati dari mana-mana kedai ubat atau kedai pembaikan rumah. Ubat dan alatan asas, seperti penyepit, kapas, dan pembalut luka, selalunya disertakan dalam kit kecemasan. Letakkannya di kawasan yang mudah diakses oleh orang dewasa dan, yang lebih penting, mudah diingati. Dalam kecemasan, ingat di mana peti kecemasan berada. Jika anda tidak mempunyai peti kecemasan di rumah, kereta anda biasanya akan disertakan dengan peti kecemasan. Buat yang terbaik.

 

IKLAN

MANCIS DAN LILIN

Barang-Barang Penyelamat Ini, Perlu Ada Di Rumah Jika Tidak Mahu Mati Kesunyian

Nasihat kecemasan klasik dan berguna. Agak sukar untuk tidur dengan kuasa dimatikan pada waktu malam. Selain fakta bahawa kipas dan penghawa dingin tidak berfungsi, anda juga sukar untuk dilihat. Ini menggalakkan risiko dan boleh mengakibatkan kemalangan. Simpan bekalan mancis dan lilin di tangan sekiranya berlaku kecemasan. Senario ini mungkin dikendalikan menggunakan pencahayaan telefon bimbit anda pada masa kini, tetapi ia juga menggunakan kuasa bateri yang tidak tahan lama. Simpan mancis dan lilin dalam kedudukan di mana kanak-kanak kecil tidak boleh mendapatkannya. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa anda tidak boleh menggunakan padanan dan lilin ini untuk meraikan hari lahir; jika tidak, ini akan berlaku kemudian.

 

IKLAN

POWERBANK

Barang-Barang Penyelamat Ini, Perlu Ada Di Rumah Jika Tidak Mahu Mati Kesunyian

Sentiasa bersedia untuk senario terburuk. Selain itu, pada zaman ini, telefon bimbit anda memerlukan kuasa untuk dihidupkan. Jadi, sediakan Power Bank untuk kegunaan semasa kecemasan. Sekurang-kurangnya, anda akan bersedia jika sesuatu yang buruk berlaku nanti.

IKLAN

 

Tambahan lagi, cetak dan tampal nombor telefon yang boleh dihubungi semasa kecemasan. Lekatkan pada pintu peti sejuk atau berhampiran telefon rumah. Ingat bahawa kecemasan boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, termasuk kebakaran atau penjenayah yang menceroboh rumah anda.

 

Kesimpulannya, sentiasalah bersedia dalam apa jua keadaan dan pastikan ada bekalan untuk kecemasan di rumah anda.

Sumber: iProperty (https://www.iproperty.com.my/lifestyle/barang-wajib-ada-di-dalam-rumah-jika-berlaku-kecemasan/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI