Penggunaan plastik di Malaysia ini, sangat kerap digunakan kerana kita boleh lihat sekarang ini, sekecil-kecil barang yang dibeli pun, mahukan plastik. Tapi, itu bukan apa yang saya ingin cakapkan pada hari ini. Tahukah anda? Di dunia ini ada bermacam-macam jenis plastik yang anda tidak tahu. Plastik dibahagikan kepada 7. Iaitu:
Jadi, mari saya terangkan, apa fungsi-fungsi 7 jenis plastik ini.
Polyethylene Terepthalate,
ialah salah satu polimer yang paling banyak digunakan di dunia. Walaupun 96 peratus botol plastik yang dikeluarkan di Amerika Syarikat adalah daripada jenis PETE, hanya 25 peratus telah dikitar semula. Plastik gred SPI 1 ini menyerap bau dan perisa daripada makanan dan minuman yang disimpan di dalamnya sekali-sekala. Plastik PETE sering digunakan dalam botol air mineral, botol minyak, dan botol jernih. Plastik jenis ini tidak boleh digunakan lebih daripada sekali.
Plastik yang paling kerap dikitar semula ialah polietilena berketumpatan tinggi (HDPE). Ia tahan kepada suhu panas dan sejuk kerana sifatnya yang keras dan kukuh. EPA menganggarkan bahawa 12 peratus daripada HDPE akan dikitar semula setiap tahun. Bahan HDPE asal telah digunakan dalam sistem paip.
Plastik kategori SPI 2 ini diperbuat daripada polietilena berketumpatan tinggi. Walaupun plastik ini boleh diterima untuk digunakan, ia tidak boleh digunakan semula untuk mengisi makanan atau minuman. Kebanyakan plastik HDPE digunakan dalam pembuatan botol detergen, syampu, gel mandian dan barangan kosmetik lain.
Ads
PVC ialah bentuk plastik yang paling kurang dikitar semula, menyumbang kira-kira 1% daripada jumlah kitar semula tahunan. PVC dikelaskan sebagai bahan toksik kerana ia mengandungi sejumlah bahan kimia yang berbahaya kepada kesihatan manusia dan alam sekitar. Plastik PVC digunakan untuk membuat paip plastik, lantai, dan produk lain.
Polietilena Ketumpatan Rendah (LDPE) menyumbang 56% daripada jumlah pengeluaran plastik. Plastik LDPE digunakan untuk membuat beg membeli-belah, beg plastik, bekas makanan dan bekas pakai buang. Plastik jenis ini tidak boleh digunakan untuk mengisi makanan atau minuman.
Polipropilena (PP) Hanya 3% daripada plastik PP dikitar semula di Amerika Syarikat. PP ialah bentuk plastik kedua paling biasa digunakan di seluruh dunia. Ia adalah salah satu termoplastik paling lentur yang ada. Walaupun PP lebih kuat daripada PE, ia mungkin masih fleksibel. Plastik PP adalah berpatutan, fleksibel, tahan haba dan tahan asid.
Ads
Plastik PP digunakan dalam pelbagai barangan, termasuk peralatan makmal, bekas makanan, dan alat ganti kereta. Kerana ketahanannya, plastik jenis PP boleh digunakan semula berkali-kali dan merupakan bentuk plastik yang sesuai untuk mengisi makanan dan cecair lebih daripada sekali, sama seperti Tupperware.
PS (Polystyrene atau Styrofoam) PS adalah bahan ringan yang mudah dibentuk. PS mempunyai pengaruh yang berbahaya kepada alam sekitar dan menjejaskan lebih banyak hidupan marin kerana ia mudah larut dan ditemui di lokasi pantai. Bahan kimia ini telah terbukti memberi kesan kepada kesihatan otak, sistem pembiakan, dan penyakit sistem saraf, antara lain. Plastik PS digunakan secara meluas dalam bekas makanan Styrofoam, bekas makanan pakai buang dan aplikasi lain. Kerana kesan yang mungkin terhasil daripada tindak balas plastik, penggunaan berulang harus dielakkan.
Bentuk plastik pelbagai (Miscellaneous Plastics) termasuk polikarbonat, polilaktida, akrilik, akrilonitril butadiena, stirena, gentian kaca dan nilon. Kebanyakan jenis plastik ini digunakan dalam produk rumah dan peralatan teknologi setiap hari.
Plastik boleh berguna, tetapi penggunaannya yang meluas mesti diselia dan diurus dengan berhemat dan betul. Pengguna harus dimaklumkan tentang plastik dan kegunaannya supaya mereka boleh membuat keputusan termaklum tentang mencari alternatif lain atau mengitar semula plastik untuk mengehadkan penggunaannya. Untuk mengekalkan dan melindungi kelestarian alam sekitar, semua orang harus lebih peka dan mengambil pendekatan termaklum terhadap pengurusan plastik.
Jadi, anda itu adalah jenis-jenis plastik yang anda perlu tahu. Selepas ini, kalau beli plastik, pasti anda akan tahu jenis-jenis nya dengan mudah. Baiklah itu sahaja daripada saya dalam menerangkan tentang plastik-plastik. Terima kasih.
Makeover konsep rona putih, dapur sempit nampak luas dan mewah. Dapur merupakan nadi untuk sesebuah kediaman. Maka sebab itulah ramai yang sanggup mengeluarkan belanja yang besar bagi mengubahsuai ruangan dapur mengikut cita rasa masing-masing.
Apabila dapur cantik, kemas dan selesa, secara tidak langsung ia akan membangkitkan mood untuk memasak. Pastinya kos renovasi mengikut bajet dan kemampuan. Seperti perkongsian Dinah Rakhim
Makeover dapur untuk mereka yang sukakan rona putih. Putih itu ‘timeless’ maka sebab itulah dapurrona putih adalah konsep kabinet paling popular sepanjang masa. Untuk ruang dapur yang seluas 177 kaki persegi ini, pilihan warna putih dapat memantulkan cahaya dan menjadikan ruang dapur ini kelihatan lebih besar.
Menggunakan kabinet keseluruhannya warna putih, white quartz countertop, Bosch appliances, Eubiq sockets, Ash timber SPC flooring dan subway tiles, hasilnya sangat memuaskan hati.
JOM KITA LIHAT TRANSFORMASI PROSES MAKEOVER INI DILAKUKAN:
Memang sedap makan makanan ketika hangat. Mak-mak dulu pun selalu pesan, kalau makanan dah sejuk, panaskan dulu sebelum makan. Tapi, ada satu makanan yang lebih sesuai dimakan ketika sejuk. Sejuk di sini tidak lah bermaksud sejuk beku. Tapi sejuk pada suhu bilik.
Sekali lagi, Fatimah Salim berkongsi tip makanan di dalam group Makmal Makanan (MaMa). Kali ini, mengenai kebaikkan makan nasi sejuk
Berita baik kepada penggemar nasi sejuk. Tahukah anda nasi yang disejukkan akan berkurangan nilai kalorinya?
Asasnya, beras mengandungi karbohidrat berstruktur komplex (aka kanji) iaitu amylose dan amylopectin. Kedua kanji ini terbentuk daripada rantaian gabungan ratusan ribu molekul kecil glukosa.
Dapatan kajian membuktikan menyejukkan nasi sebelum makan dapat menukarkan sifat kanji kepada kanji degil (resistant starch) yang bermaksud sukar untuk dicernakan oleh enzim pencernaan. Ini kerana, apabila nasi disejukkan, kanji akan mengalami proses penyusunan semula struktur rantaian molekul glukosanya menjadi lebih padat daripada struktur kanji yang asal. Proses ini dikenali dengan retrogradation.
Keadaan ini akan menyebabkan proses pencernaan menjadi lebih sukar di mana susah bagi enzim tadi untuk memecahkan kanji kepada molekul kecil glukosa. Dengan berkurangnya molekul glukosa yang terhasil, maka berkuranglah molekul glukosa yang diserap ke dalam darah, maka rendah kesan glisemiknya dan kuranglah hasil kalorinya ke atas badan.
Apakah yang berlaku kepada kanji degil ini?
Disebabkan kanji degil ini tidak mampu dicernakan oleh enzim yang berkaitan dalam sistem penghadaman, maka ianya akan ditolak ke dalam usus besar dan akan difermentasi oleh bakteria di sana. Proses penguraian oleh bakteria ini akan menghasilkan gas hidrogen, metana dan asid lemak. Asid lemak akan digunakan oleh badan, manakala gas hidrogen dan metana ini jika tidak dikeluarkan (dalam bentuk kentut) boleh menyebabkan kembung atau lebih dikenali dengan istilah ‘angin’.
Disebabkan rendah indeks glisemik, nasi sejuk bagus untuk mengurangkan risiko kencing manis dan kegemukan. Namun, mereka yang menghadapi masalah ‘kembung’ tidak digalakkan disebabkan kebarangkalian pengumpulan gas dalam usus besar. Dan yang paling penting, JUMLAH HIDANGAN harus diambil kira untuk mendapatkan kesan ini. Walaupun makan nasi sejuk, jika kuantiti yang diambil adalah banyak, tiada manfaatnya juga.
Nota: Nasi sejuk yang dimaksudkan di sini ialah nasi yang TIDAK basi ya. Cara untuk menentukan nasi sudah basi atau belum ialah dengan melihat perubahan dari segi rupa, warna, tekstur dan rasa. Sekiranya nasi masih lagi berkeadaan baik, maka bolehlah dimakan. Jika tidak, boleh buang, bagi haiwan ternakan atau dijadikan baja tumbuhan saja.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda. Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
Cuba perhatikan disekeliling kediaman, adakah anda mepunyai sudut kosong dengan saiz dan angle yang tidak kena? Anda pun tak tahu nak letak apa pada sudut tersebut kerana ianya begitu pelik dan awkward..
Jangan khuwatir kerana di bawah, IMPIANA ada senaraikan beberapa idea menarik untuk anda cuba pada bahagian janggal yang tidak digunakan tersebut. Mudah-mudahan anda mendapat ilham dan inspirasi daripada perkongsian ini dan jangan lupa untuk gunakan imaginasi anda untuk mendekorasi sudut-sudut ini agar sesuai dengan personaliti dan keperluan kediaman anda.
Pasangkan rak bucu yang unik dan menarik. Satu siri rak kecil yang diletakkan di satu sudut boleh menjadi kawasan paparan yang bagus dan juga merupakan elemen yang sangat praktikal.
Meja menulis untuk ruang lebih produktif. Perabot juga boleh diletakkan di sudut dengan hiasan dan ruang yang bersesuaian. Meja tulis merupakan salah satu kegunaan yang boleh dipraktikkan pada sudut begini.
Sudut membaca yang cosy. Satu lagi idea yang hebat adalah untuk mewujudkan sudut membaca yang selesa di salah satu sudut kosong rumah anda.
Tumbuhan yang menyegarkan. Tumbuh hijau lebih-lebih lagi yang besar merupakan elemen hiasan yang sangat bagus dalam setiap ruang dan akan nampak lebih sempurna jika di letakkan pada sudut ruang yang kosong dan hambar.
Lampu lantai yang dramatik. Sudut janggal yang kosong akan tampak lebih menonjol jika dilengkapi lampu lantai yang tinggi. Selain dapat menerangi ruang ia juga merupakan hiasan yang amat menarik dan praktikal.
Sudut bermain Si Kecil. Kanak-kanak pasti sukakan idea ini. Mereka boleh mempunyai ruang khas untuk bermain tanpa menggangu kawasan lain didalam kediaman.
Gantungkan koleksi gambar atau wall art. Akhir sekali, anda juga boleh cuba gantungkan koleksi gambar keluarga ataupun hasil seni berharga pada sudut sebegini. Menjadikannya lebih menarik dan dihargai.
Persoalan yang lebih penting ketika ini kepada ramai orang dalam pasca raya dengan keadaan kos sara hidup makin meningkat adalah benar-benar ke bersedia untuk mengubah hidup mereka.