Anda mempunyai rumah yang dalamannya sangat kecil dan sempit? Mari saya beri satu idea yang menarik bagi seseorang yang anda ruangan kecil di dalamnya, iaitu, membuat diy sendiri pantry. Pantry yang saya maksudkan ini adalah tempat letak makanan yang anda boleh senang untuk di ambil dan kebiasaannya pantry ini, orang suka letak makanan-makanan ringan macam snack atau jajan ke. Itulah yang kebiasaannya pantry digunakan. Tapi kan, persoalannya, macam mana nak buat pantry tu? Apa Langkah-langkahnya yang betul dalam membina sebuah pantry? Mari saya kongsikan kepada anda.

Pertama sekali adalah mencari ruangan yang sesuai. Ini penting kerana anda perlu memikirkan ruangan yang statik untuk anda senang mengambil dan mencapai makanan tersebut. Kalau saranan saya, lebih baik hanya tambah sedikit ruangan di dapur untuk asingkan kawasan pantry sahaja. Itu saja sudah memadai sebenarnya.

IKLAN

Selepas itu, anda mesti ada almari atau membina sebuah tempat letak makanan tersebut, yang simple-simple sahaja. Tetapi dalam simple itu pun, lagi bagus kalau ia nampak minimalis atau megah. Walaupun ia nya sebuah pantry, jika kita membinanya dengan betul dan cantik, ia boleh menceriakan dan mencatikkan ruangan rumah kita.

Dan yang terakhir adalah, memasang langsir untuk menutupi ruangan pantry tersebut. Seperti mana saya katakan tadi, jika kita pandai mencantikkan sesuatu seperti ia hanyalah sebuah pantry, ia dapat memeriahkan ruangan dalaman rumah kita. Jadi, pemasangan langsir ini juga boleh menambahkan lagi kecantikkan dan kemegahan pantry ini. Walaubagaimanapun, ini hanyalah rekomendasi.

IKLAN

IKLAN

Maka dengan itu, selesailah saya dalam memberi tips untuk diy pantry di rumah. Anda boleh cuba dahulu jika berminat. Kalau jadi, boleh sarankan kepada rakan-rakan anda.

Sumber: Kongsi Resepi (https://kongsiresepi.my/shopee-check/nak-dapur-kemas-buat-pantry-sendiri-yang-simple-macam-ni-boleh-jimat-dari-buat-kabinet.html)