Bagi yang tidak berkemampuan, tidak salah untuk menyewa semantara menunggu peluang untuk memiliki kediaman sendiri. Namun, jangan teralu selasa untuk terus menyewa. Ini sebabnya:

1. KADAR SEWAAN SEMAKIN MENINGKAT

Nilai hartanah semakin meningkat. Tambahan dengan penyediaan kemudahan disesuatu kawasan perumahan, ia mendorong kepada peningkatan nilai haratanah tersebut. Oleh itu, sebagai pemilik ini lah peluang untuk mereka menaikan harga sewaan terutamanya apabila wujudnya permintaan yang tinggi. Jika anda menyewa terutamanya dalam tempoh lebih 5 tahun, tidak mustahil pemilik bakal menaikkan sewaan sekali ganda. Ada juga, pemilik yang akan menaikkan harga sewaan setiap kali kontrat diperbaharui. Jika anda tidak akur, maka pencarian rumah sewa lain perlu dilakukan.

Sanggup kah anda terus hidup nomad berpindah randah setiap kali pemilik mengambil keputusan untuk menaikkan harga sewaan? Tambahan, masih adakah lagi harga sewaan yang sama pada ketika itu? sudah pasti ramai pemilik turut menaikkan harga sewaan. Jika ada pun, mesti kondisi tidak sama dengan rumah yang disewa sebelumnya.

IKLAN

2. BUKAN HAK MILIK

Selain kenaikkan nilai hartanah, sudah pasti anda mengimpikan kediaman yang boleh direka atau diubah suai mengikut cita rasa sendiri. Namun, kebiasaanya pemilik mempunyai terma dan syarat dalam menyewa dan anda perlu akur. Yang paling pasti, untuk menebuk lubang pun tidak dibenarkan.
AWAS! Jangan Selesa Hidup Menyewa Rumah, Ini Sebabnya

Ada juga yang beranggapan “rumah sewa, nak buat apa pun rugi”. Betul tak? hal ini membataskan anda untuk mencipta “rumahku syurgaku”. Jika anda mempunyai kediaman sendiri, apa sahaja yang anda ingin lakukan itu menjadi hak.

IKLAN

3. ASET JANGKA PANJANG

Membeli rumah sudah pasti akan menyebabkan anda menangung hutang dalam jangka yang lama. Tapi harus diingat, hartanah merupakan aset yang berkembang. Saban tahun nilainya meningkat. Kenapa perlu rasa rugi untuk berhutang di sebuah hartanah?

IKLAN

Jika di masa hadapan, anda ingin pindah ke lokasi lain dan tidak berniat untuk menyewakan kediaman tersebut, jualkan sahaja dan hasilnya boleh digunakan untuk membeli aset baru di lokasi yang bersesuaian dengan keperluan anda

4. TAWARAN MENARIK KERAJAAN DAN PEMAJU

Banyak usaha yang telah dilakukan oleh kerajaan melalui sokongan pemaju. Seperti contoh skim rumah pertama, skim bayaran mudah pinjaman dan sebagainya. Usaha ini dilakukan untuk memberi peluang kepada anda yang belum memiliki hartanah sendiri untuk memperolehnya tanpa rasa terbeban. Apa kata rebut peluang ini.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI