Penghawa dingin ke kipas? Bagus ke penghawa dingin ni? Ya, memang kebanyakkan orang sekarang, suka dengan penghawa dingin sebab ia sejuk seperti ais batu. Penghawa dingin dapat menghilangkan haba dengan lebih cepat tetapi ia nya juga ada kelemahan dari segi lain terhadap penghawa dingin ini, yang kita tidak tahu. Anda mahu tahu? Mari sini saya bagitahu anda.

Awas! Inilah Sebab-Sebab Jangan Guna Penghawa Dingin

Antara kelemahan yang ada pada penghawa dingin ini adalah peredaraan udara adalah terhad jika menggunakan penghawa dingin ini. Satu isu biasa dengan penghawa dingin ialah peredaran udara di dalam bilik sentiasa sama. Ini menunjukkan bahawa jika seseorang batuk atau bersin, kuman akan kekal di udara dan merebak sepanjang hari. Lebih ramai individu bersin dan batuk, yang meningkatkan jumlah kuman dalam persekitaran berhawa dingin. Akibatnya, sistem imun anda akan terdedah kepada patogen.

Tidak seperti kipas, yang tidak menggunakan peredaran udara di satu lokasi. Jika dibandingkan dengan penghawa dingin, menggunakan kipas di ruang terdedah menyediakan peredaran udara yang lebih besar.

IKLAN

Selain dari itu, penghawa dingin akan menyebabkan bilik atau persekitaran yang terdapat penghawa dingin, menjadi kering. Apabila sudah kawasan tersebut itu kering, ia juga boleh menjejaskan kepada kulit kita. Sudah tentu, lebih lama dan lebih kerap anda menghabiskan masa di ruang berhawa dingin, lebih banyak kulit anda akan kering akibat kehilangan lembapan.

Awas! Inilah Sebab-Sebab Jangan Guna Penghawa Dingin

Di dalam bilik berhawa dingin, adalah mungkin untuk mengeringkan badan tanpa mengenalinya. Jika anda jarang minum dalam persekitaran berhawa dingin, ini agak berisiko. Walaupun peluh badan menyejat lebih cepat tanpa disedari, udara dalam penghawa dingin yang sejuk tidak menyebabkan berpeluh dan menyebabkan orang lupa minum. Bukan itu sahaja, tetapi anda juga menghabiskan lebih banyak masa di bilik berhawa dingin, bukan?

IKLAN

Ini bermakna cecair badan lebih mudah untuk dikeluarkan dalam ruang berhawa dingin. Badan anda cepat dehidrasi jika anda tidak minum air yang mencukupi.

Awas! Inilah Sebab-Sebab Jangan Guna Penghawa Dingin

IKLAN

Jadi, apabila sudah membaca kelemahan atau keburukan penghawa dingin ini, adakah anda masih mahu kerap menggunakan penghawa dingin? Fikir-fikirkanlah.

Sumber: shinkotoni central blog (https://www.shinkotoni-central-blog.com/articles/informasi-kesehatan/mana-yang-lebih-baik-bagi-kesehatan-kipas-angin-atau-ac.html)

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI