Mencuci pakaian adalah tugas hakiki yang tidak pernah berkesudahan di rumah. Hari-hari, Wajib ada pakaian kotor. Kalau ditangguh-tangguh kerja mencuci, boleh jadi menimbun. Bila dah minumbun tu biasal lah BERAT MATA YANG MEMANDANG BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL.

Kalau menggosok baju pon ada trik untuk memudahkan, menyenangkan dan mencepatkan kerja ibu [untuk artikel lengkap klik sini] mencuci pon ada tip yang boleh memudahkan tugas anda. Sudah pasti trik memudahkan anda mencuci pakaian pun ada. Antara tip dan trik mencuci pakaian adalah seperti berikut:

1. Elak stokin hilang ketika mencuci
Mak-mak memang sangat faham situasi ni. tertekannya bila nak sidai stokin tu ada je yang hilang. Bertenang lagi, kot-kot nanti masa dah nak lipat atau kering mesti jumpa pasangannya. Tapi… kalau masih tak jumpa mesti tertekan kan?

Untuk atasi masalah ini, sediakan satu bekas khas untuk letak stokin sahaja. Bila nak cuci, sediakan satu beg jaring yang bertutup. masukkan semua stokin di dalam beg tersebut. Jadi bila nak jemur, tak ada lah tercari-cari. Semua ada dalam beg tu

IKLAN

2. Sediakan bakul beroda
Biasalah, mak-mak ni perlu jadi SUPER MOM dan multi task. Dari satu bilik ke satu bilik mengemas dan mengumpulkan pakaian kotor. Bila dah terlalu berat dan tangan tak muat, bakul lah pilihan terbaik.

Mak-mak oi! jangan terlalu kuat. Pinggang tu nak pakai lama lagi. Memang sekarang ni tak berasa angkat bakul berat-berat tu, tapi kelak akan merana. Jadi, cara terbaik adalah sediakan bakul beroda. Tapi nak beli bakul beroda agak mahal juga kan. Apa kata makeover sendiri je bakul lama macam akak ni buat. Nak tahu DIY bakul baju beroda [klik sini]

IKLAN

3. Bekas sabun super mudah
Kebiasaan nya kalau dah keluarga ramai, sudah pasti sabun pencuci pakaian yang dibeli pon mesti berskala besar. Bila dah beli pencuci baju dalam botol besar tu nak tuang pun agak rumit. Silap-silap boleh comot. Apa kata sediakan satu botol khas atau dispenser untuk letak pencuci baju anda. Bukan setakat mudah kan kerja malah ruang mencuci anda cantik dan kemas

4. Baju cepat kering
Nak baju dalam pengering kering extra? Tambah masa untuk tujuan pengering pun belum tentu dapat hasil yang anda inginkan. Masukkan sehelai tuala bersaiz besar ke dalam mesin basuh ketika proses pengeringan terakhir dilakukan. Tuala tadi akan menyerap kelembapan yang masih terperangkap pada baju yang dibasuh. Lepas tu sidailah. Tempoh menjemur pon jadi lebih pendek.

IKLAN

 

5. Cuci ikut label
Nak fabrik yang dicuci tahan lama dan tak mudah rosak, ikut care label yang di lekatkan pada setiap fabrik. Kalau anda tak paham maksud-maksud simbol yang tertera [klik sini]