Ubahsuai tanpa kebenaran, premis bilik sewa ‘sangkar burung’ diarah untuk dirobohkan! Hanya dibekalkan satu tilam, plug pengecas dan lampu mentol, selain terpaksa berkongsi suasana yang sempit di bilik sewa ‘sarang burung’ sebesar seakan ‘liang lahad’.

Sungguh tidak berperikemanusiaan, bilik sewa sempit seumpama ini mengabaikan aspek keselesaan dan keselamatan semakin bertambah di Lembah Klang ekoran kos sara hidup tinggi di bandar selain sikap tamak pemilik rumah yang mahu mengaut keuntungan berlipat ganda.

Tindakan pemilik premis rumah kedai yang menyediakan perkhidmatan sewaan bilik hingga wujud bahaya kebakaran susulan pengubahsuaian tanpa kelulusan dilakukan bagi membina bilik sewa bersaiz kecil.

Ubahsuai Tanpa Kebenaran, Premis BILIK SEWA ‘Sangkar Burung’ Diarah Roboh!

Harga Sewa RM300

Bilik yang disewa dengan nilai sewaan RM300 itu memuatkan 40 ke 50 penghuni di premis dua tingkat di bangunan.

Bagaimanapun, tindakan pemilik premis yang tamak itu mengundang padah apabila digempur Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan (KPKT) dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM).

Menteri Perumahan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming berkata, Operasi Menghalang Bahaya Kebakaran (MBK) itu dijalankan selepas menerima aduan daripada orang awam berhubung premis yang menawarkan 38 bilik di Jalan Maluri, di sini.

Ubahsuai Tanpa Kebenaran, Premis BILIK SEWA ‘Sangkar Burung’ Diarah Roboh!

Beliau berkata, operasi yang membabitkan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) itu dibuat selepas amaran terhadap pemilik premis yang mengubah suai bangunan tanpa kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) telah dikeluarkan lima hari sebelumnya.

IKLAN

“Pertama kali dalam sejarah, KPKT membuat pemeriksaan mengejut. tujuan operasi ini adalah mengenal pasti wujud bahaya kebakaran selain membawa bahaya kepada penduduk.

“Saya lihat sendiri bilik berbau, sempit dan seolah tiada ciri kemanusiaan. kutipan sewa yang tidak berbaloi untuk pertaruhkan nyawa penyewa bagi mengaut untung.

“Bukan itu sahaja, tidak ada sistem udara dan tidak dilengkapi dengan tingkap, 38 bilik tapi berkongsi satu tandas. Saya anggarkan 40 ke 50 orang penyewa mampu menularkan penyakit berjangkit sekiranya berterusan,” katanya selepas melakukan pemeriksaan mengejut sebuah premis bilik sewa di Jalan Maluri.

Ubahsuai Tanpa Kebenaran, Premis BILIK SEWA ‘Sangkar Burung’ Diarah Roboh!

Ubahsuai Premis Tanpa Kebenaran

Kor Ming berkata, hasil pemeriksaan mendapati premis bekenaan juga diubah suai tanpa kebenaran serta tidak dilengkali dengan alatan kecemasan seperti lampu kecemasan keluar.

Kerajaan pada Khamis mengeluarkan notis kepada sebuah premis bilik sewa sempit umpama ‘sangkar burung’ di ibu negara untuk mengosongkan dan merobohkan bilik sewa kapsul yang diubah suai itu dalam tempoh tujuh hari.

IKLAN

Notis itu dikeluarkan susulan serbuan ke atas premis berkenaan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang diketuai Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming.

Ubahsuai Tanpa Kebenaran, Premis BILIK SEWA ‘Sangkar Burung’ Diarah Roboh!

Tindakan Di Bawah Seksyen 10 Akta 341

Mengulas lanjut, Kor Ming memberitahu, JPBM pula mengeluarkan notis menghapuskan bahaya kebakaran di bawah Seksyen 8 Akta Perkhidmatan Bomba 1988 (Akta 341) kerana premis didapati telah diubah suai kepada kediaman komersial tanpa dilengkapi dengan apa-apa kelengkapan menentang kebakaran atau pelepasan keselamatan kebakaran sebagaimana dikehendaki undang-undang.

Menurutnya, tindakan di bawah Seksyen 10 Akta 341 boleh diambil kepada pemilik premis dan jika ia gagal dipatuhi, pemilik akan berdepan tindakan pendakwaan di mahkamah.

“Jika disabitkan kesalahan bawah Seksyen 10 akta ini, pemilik boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya selain boleh juga dikenalan denda tambahan sebanyak RM100 bagi setiap hari kesalahan itu berterusan selepas sabitan.

Ubahsuai Tanpa Kebenaran, Premis BILIK SEWA ‘Sangkar Burung’ Diarah Roboh!

IKLAN

Dalam perkembangan lain, beliau memaklumkan pada tahun ini sehingga Ogos sahaja, Bomba dan Penyelamat menerima 43 laporan rumah kedai terbakar manakala 13 lagi membabitkan asrama.

“Operasi mengejut ini menghantar mesej sangat jelas kepada pihak yang terbabit, ini hanyalah tip of the iceberg.

“Mulai ini, PBT akan periksa bangunan risiko kebakaran dan ambil tindakan undang-undang,” katanya.

Mesti Baca:MakeOver Bilik Sempit Jadi Cantik Dan Lebih Luas, Ini Item Yang Diperlukan
Baca Lagi Di Sini:Rumah Sempit 646 sqft Tetap Nampak Luas Dengan Pilihan Warna Vibrasi
Artikel Menarik:Kaunter Pulau Yang Praktikal Untuk Dapur Sempit Dengan Kos Kurang RM550!

IMPIANA:Sewajarnya bilik sewa ‘sangkar burung’ ini dirobohkan kerana boleh mengundang bahaya terutamanya aspek keselamatan dan ventilasi terhad. Pemilik premis seharusnya menjadi lebih bertanggungjawab, bukan hanya mengaut keuntungan semata-mata.

Sumber: Hmetro, Sinar Harian

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI