Bahan terbuang dari dapur dan taman sering kali dilambakkan sehingga menggunung di tempat pembuangan sampah. Apa kata mulai saat ini anda mulakan tradisi penghasilan bahan kompos kerana ia telah terbukti mengandungi nutrien yang tinggi dan dapat memenuhi keperluan tanaman anda sebagai baja mahupun perapi tanah.

Sisa Makanan

Terdapat pelbagai nutrien berguna di dalam sumber ini. Antaranya pada buah pisang terdapat kalium yang dapat membantu proses pengeluaran buah-buahan dan bunga oleh tanaman. Manakala kulit telur mengandungi banyak nutrien yang dapat meningkatkan kualiti buah-buahan dari taman anda seperti kalsium karbonat, kalium dan zink. Buah-buahan yang telah dimakan juga mengandungi nitrogen untuk tumbesaran tanaman. Seterusnya tulang ayam menggalakkan tumbesaran dan merangsang pembuangan menerusi kehadiran asid fosforus yang terkandung di dalamnya.

Bahan pembungkusan (non-recycleable)

Kertas daripada kotak minuman, pinggan dan kertas pembungkus dan beg teh yang tidak boleh dikitar semula mengandungi karbon yang dapat membantu menyuburkan tanaman anda. Karbon yang terkandung pada kertas ini akan menyeimbangkan nisbah nitrogen di dalam bahan kompos serta menjadi ejen pengkomposan yang baik apabila digabungkan dengan bahan kompos runcit yang lain.

IKLAN

Hasil pemangkasan

Bahan hasil daripada pemangkasan seperti ranting kayu, rumput dan daun hijau boleh dikompos dan kandungan nutrien yang terdapat di dalamannya sangat baik bagi pertumbuhan tanaman. Ia sangat tinggi kandungan mineral seperti nitrogen dan kalsium untuk perkembangan tanaman.

Penggunaan bahan-bahan kompos ini membuatkan tanaman anda tumbuh sihat secara semula jadi. Bagaimanapun, terdapat juga beberapa bahan dalam kediaman yang tidak boleh dikompos antaranya :

IKLAN

Tulang: Sangat lambat untuk dikompos dan boleh menyebabkan kehadiran serangga perosak

Najis kucing/haiwan lain: mengandungi bakteria, virus dan parasit yang berbahaya kepada manusia

Arang: mengandungi sulfur oksida dan bahan kimia tidak sesuai untuk tanah dan tanaman

IKLAN

Makanan yang telah dimasak: mengandungi lemak yang boleh menarik perhatian serangga dan haiwan perosak.

Produk tenusu: menghasilkan bau busuk, mengambil masa yang lama untuk dikompos dan menarik perhatian serangga

Kertas berkilat: mengandungi dakwat yang tidak sesuai untuk bahan kompos.

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI