Ada cara agar buah avokado yang dibeli mampu tahan lama selepas dibeli. Dengan cara ini anda boleh menikmati buah avokado yang masih segar walaupun sudah beberapa hari disimpan.

Kebiasaannya kita membeli buah avokado dalam jumlah yang mampu dihabiskan sebelum buah ini menjadi rosak. Ini kerana buah avokado tidak boleh disimpan dalam tempoh yang lama.

Bagaimanapun ada cara agar buah avokado dapat disimpan untuk tempoh yang lama.

Tip Simpan Buah Avokado, Boleh Tahan Sampai Tujuh Hingga Lapan Hari
Kredit foto: Pixabay

Boleh ikut tip ini:

1. Simpan di kawasan terbuka sehingga buah avokado ranum. Tanda buah avokado sudah ranum dapat dilihat apabila warnya menjadi gelap dan lembut apabila disentuh.

2. Jika sudah ranum, simpan di dalam peti sejuk. Buah avokado yang belum dibelah mampu bertahan untuk tempoh tujuh hingga lapan hari.

3. Apabila ingin menggunakannya, belah separuh buah avokado di bahagian tengah.

4. Untuk bahagian separuh lagi buah avokado yang belum dimakan lagi, jangan buang bijinya. Masukkan baki buah avokado ke dalam bekas plastik kedap udara.

IKLAN

5. Simpan baki buah avokado dalam peti sejuk. Baki buah avokado tersebut mampu bertahan sehingga dua hari.

KHASIAT BUAH AVOKADO:

1. Avokado boleh membantu menyerap nutrien daripada makanan lain

Avokado bukan sahaja mempunyai khasiat yang tinggi, malah dapat membantu menyerap nutrien daripada makanan lain ke dalam tubuh. Satu kajian menunjukkan bahawa menambah avokado ke dalam salad atau makanan lain boleh meningkatkan penyerapan antioksidan ke dalam tubuh.

Tip Simpan Buah Avokado, Boleh Tahan Sampai Tujuh Hingga Lapan Hari
Kredit foto: Pixabay

2. Avokado mengandungi antioksidan yang kuat yang boleh melindungi mata

IKLAN

Avokado mempunyai kandungan antioksida yang tinggi, penting untuk kesihatan mata iaitu lutein dan zeaxanthin. Kedua-dua nutrien ini dapat membantu mengurangkan risiko mendapat katarak yang biasa berlaku pada orang tua.

3. Avokado boleh membantu mencegah kanser

Satu kajian ke atas sel terpencil menunjukkan bahawa penggunaan buah avokado dapat membantu mengurangkan kesan sampingan kemoterapi pada limfosit manusia. Ekstrak buah avokado juga telah terbukti menghalang pertumbuhan sel kanser prostat.

4. Ekstrak avokado boleh membantu melegakan gejala arthritis

IKLAN

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ekstrak daripada buah avokado dan minyak kacang soya mampu mengurangkan gejala osteoarthritis dengan ketara.

Tip Simpan Buah Avokado, Boleh Tahan Sampai Tujuh Hingga Lapan Hari
Kredit foto: Pixabay

5. Avokado boleh membantu menurunkan berat badan

Makan buah avokado membuatkan anda kenyang lebih lama. Seseorang yang makan buah avokado mempunyai keinginan untuk makan 28 peratus lebih rendah dalam tempoh lima jam selepas itu. Keadaan ini boleh mengurangkan pengambilan kalori. Avokado juga mengandungi serat yang tinggi dan rendah karbohidrat supaya dapat membantu anda menurunkan berat badan.

6. Avokado boleh mengekalkan kesihatan jantung

Avokado terutamanya minyak avokado boleh membantu meningkatkan kesihatan jantung. Lemak tidak tepu mampu menghalang perkembangan arteriosclerosis.

Sumber: Perbadanan pengurusan sisa pejal dan pembersihan awam -SWcorp dan kaylagirgenrd.com Kredit foto (top image): Pixabay

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI