throw

Penggunaan kusyen adalah salah satu cara paling mudah untuk menyuntik gaya dalam dekorasi kediaman tidak kiralah di ruang tamu, bilik mahupun di taman. Memandangkan terdapat banyak rekaan kusyen yang menarik pada harga berpatutan, ia tidak bermakna anda boleh sewenangnya untuk suai padan rekaan kusyen anda tanpa menghiraukan sama ada ia sesuai dengan antara satu sama lain mahupun tidak.

Namun perlu diingat, koleksi kusyen anda tidak semestinya perlu sepadan. Adakalanya, padanan yang tidak sepadan lebih cantik dan bagaikan pilihan profesional jika ianya sesuai. Mesti ramai yang kurang yakin untuk melakukan padanan kusyen teruatamnya jika ia bermaian dengan warna dan corak yang berbeza.

Terdapat pelbagai cara untuk “mix and match”. Namun, ini formula yang paling mudah untuk digunakan:

1. PILIH PADANAN WARNA
Sebaiknya gunakan 3 warna yang berbeza. Salah satu warna yang dipilih perlu sepadan dengan upholstry. Rona ke-2 diambil dari warna yang mendominasi bilik atau sesuatu ruang yang dihias seperti dari waran langsir dan dinding. Warna yang ke-3 adalah rona yang berupaya menyeimbangi antara satu sama lain. Jika anda memilih kusyen yang mempunyai bentuk yang berbeza, pastikan ia berdasarkan daripada 3 warna tersebut.

IKLAN

Seperti contoh:
Biru + Merah + pink
Merah + Orange + Hijau
Magenta + Violet + Kuning
Hijau + Emas + MagentaTip Profesional Suai Padankan “Throw Cushion” Tip Profesional Suai Padankan “Throw Cushion”

Tip Profesional Suai Padankan “Throw Cushion”

2. PADANAN CORAK
Padanan sofa dengan rona solid agak mendatar. Apa kata, tambahka sedikit textur dan corak agar tampil lebih bergaya. Anda boleh padankan ketiga-tiga himpunan kusyen dengan corak yang berbeza namun, pastikan ia dalam pilihan rona yang sama. Kebiasaanya, padanan kusyen dilakukan mengikut corak yang dipilih. Untuk kusyen utama ini, ia perlu mempunyai padanan 3 warna yang telah di pilih dan coraknya besar.

IKLAN

Pattern ke-2 yang dipilih sekurang-kurangnya mempunyai 2 color dari 3 tatapan rona yang telah dipilih. Dan kusnyen yang ke-3 mempunyai corak dengan rona yang terdapat pada kusyen pertama namun tidak terpalit pada corak kusyen yang ke-2 tadi. Atau untuk seimbang, boleh jadikan rona polos pada kusyen yang ke-3

  • Berikut antara contoh padanan:
    Bunga besar + Geometrik + Rona polos
    kotak-kotak besar + Corak toile + Garis lurus
    chevron + Bintik-bintik + tekstur kaitTip Profesional Suai Padankan “Throw Cushion”

Tip Profesional Suai Padankan “Throw Cushion”

IKLAN

Tip Profesional Suai Padankan “Throw Cushion”

Tip Profesional Suai Padankan “Throw Cushion” Tip Profesional Suai Padankan “Throw Cushion”

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI