Berita baik buat anda yang suka tidur waktu “lunch hour”. Satu kajian yang dilakukan yang dilakukan memberi rumusan bahawa tidur diwaktu tengah (nap) hari sekurang-kurangnya 1-2 kali seminggu mengurangkan risiko serangan jantung dan strokes. Jadi, selepas ni jika ada orang marah atau gelakkan kita tak turun makan tengah hari dan lebih rela tidur, usah hiraukan. Ia menyumbang kepada kualiti hidup dan kesihatan tau.

Satu kajia dari University Hospital of Lausanne di Switzerland telah melakukan satu kajian mengenai hubung kait kekerapan tidur sekejap atau mudahnya nap dan risiko terhadap pelbagai ancaman cardiovascular mendapati ia amat menyumbang kepada kesihatan. Jurnal mengenai kajian tersebut telah digunakan oleh British Cardiovascular Society dan ia telah diguna pakai oleh 3,462 orang berusia lingkungan 35-75 tahun selama lebih 5 tahun bagi mengatasi ancaman tersebut.

Menurut ringkasan kajian, nap sekitar 5 minit sehingga 1 jam yang dilakukan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu ketika waktu tengah hari dapat mengurangkan risiko serangan jantung, strokes dan kegagalan hati sebanyak 48% berbanding mereka yang tidak melakukannya.

IKLAN

Bagi anda yang bekerja dan tidak langsung mempunyai masa yang terluang ketika tengah hari, tak jadi masalah. Tak semestinya untuk nap anda perlu katil dan batal yang empuk. Cukup sekadar sediakan bantal untuk memberi keselesaan anda tidru di atas meja pun sudah memadai dan ia dipanggil nap-desk

IKLAN

Tidur tengah hari, Hindari Risiko Serangan Jantung Dan Strokes 48%

IKLAN

Sumber: House beautiful 
.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI