Telefon Lembab Atau “Storage Full”, Buat Macam Ni Terus Laju. Memang susah hati bile telefon mula keluar notifikasi “storage full”. Dah macam-macam file dibuang, tapi masih kelaur lagi notifikasi tersebut. Kalau tak buang, kang mula lah berat, lambat atau “lagged”. Mula lah pasang niat nak tukar telefon lain kan?

Jadi apa kata anda buat tips yang dikongsikan oleh @zafizi.zain ini di aplikasi TikTok.

Caranya cukup mudah dan anda boleh lakukan sendiri seperti di bawah ini:-

Langkah 1 : Pergi dekat setting telefon anda

Langkah 2 : Pilih Apps dan klik. Akan keluar semua apps yang kita ada.

IKLAN

Baca juga: Keluarkan Duit Di Mesin ATM Tanpa Kad

Langkah 3 : Klik bahagian tepi (anak panah kuning) dan kemudian untuk lebih mudah short by size dan secara automatik fail saiz paling besar akan berada di atas sekali.

Langkah 4 : Kemudian pilih apps dan sebaiknya lihat yang 10 yang teratas. Contoh kita klik pada facebook.

IKLAN

Langkah 5 : Kemudian klik di bahagian storage

Langkah 6 : Kemudian klik clear cache dan secara automatik bahagian cache akan jadi kosong.

IKLAN

Video: https://www.tiktok.com/@hafizi.zain/video/6993893438475308315

Video yang dikongsikan ini mendapat perhatian dan ditonton oleh 444 ribu penonton dan ramai memberi komen terima kasih. Ini memandangkan ramai antaranya tidak tahu cara tersebut dapat membantu mengatasi masalah telefon yang semakin berat dan hang. Nyata, cukup mudah rupanya bila sudah mengetahui caranya.

Apabila file di dalam telefon ‘dibersihkan’ telefon akan lebih lancar dan tiada lagi masalah ‘hang’ atau ‘berat’.

Terutama kepada mereka yang kaki game. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda. Juga kepada yang banyak menggunakan hp untuk bekerja atau belajar.