Perabot yang diperbuat daripada kayu merupakan elemen yang membuatkan ruang tampak lebih evergreen ataupun tidak lapuk dek zaman. Ia sentiasa mempunyai tempat dihati pengguna. Namun, semakin lama digunakan, tentulah semakin pudar dan hambar keadaan perabot kayu tersebut. Jadi, terdapat beberapa cara untuk anda kekalkan kecantikan perabot kayu. Antaranya ialah dengan mengecat semula perabot itu.

IKLAN

Tetapi malangnya, tidak semua perabot kayu yang dicat akan nampak cantik. Jika salah teknik mengecat, keadaan perabot kayu anda mungkin akan tebih teruk dari sebelumnya. Ini merupakan langkah-langkah yang betul mengecat kayu untuk anda ikuti. Selamat mendeko!

IKLAN
IKLAN
  • Pemilihan jenis cat haruslah bersesuaian untuk kayu. Cat jenis ini kebanyakan tidak mengeluarkan bau seperti cat yang lain. Bahan asasnya iaitu air memudahkan anda untuk tidak menggunakan terpeting.
  • Sebelum proses mengecat, anda harus gosok dahulu permukaan kayu perabot dengan kertas pasir halus supaya tiada sebarang kotoran. Permukaan kayu yang bebas daripada kotoran memudahkan proses mengecat dan lapisan cat dapat melekat dengan baik pada perabot. Lap permukaan kayu dengan kain basah bagi meresap debu dan biarkan mengering.
  • Cat permukaan kayu yang telah disapu dengan primer kayu atau primer serbaguna ( gunakan primer serbaguna jika anda ingin mengecat pada permukaan cat lama).
  • Biarkan kering sepenuhnya lalu gosok sekali lagi menggunakan kertas pasir yang halus secara perlahan dan bersihkan debu dengan kain basah.
  • Gunakan berus sebagai medium sapuan. Sebaiknya sapuan tersebut mestilah dua atau tiga lapisan kerana andai hanya sekali sapuan maka ia kurang berkesan dalam memberi perlindungan pada permukaan perabot kayu.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI