Ramai tidak tahu, ada banyak tanaman indoor yang boleh mengundang ancaman kepada isi rumah. Sebelum ini, banyak kes keracunan tanaman indor berpunca dari pisang tanah atau Difenbachia. Namun, ada satu lagi tanaman yang cantik dan unik baru-baru ini dilaporkan oleh Hart Nursery menyebabkan kesan lecuran 30% kepada anjing dewasa.

Tanaman yang dimaksudkan adalah Euphorbia tirucalli ‘Sticks on Fire’ (Red Pencil Tree. Tanamn ini merupakan jenis sekulen. Tidak berdaun namun mempunyai ranting muda berwarna merah. Disebabkan fizikal tersebut, tanamn ini mendapat nama “Stick On Fire”

IKLAN

IKLAN

Namun apabila terdapat bahagian ranting yang patah, ia akan mengelurkan getah berwarna putih. Apabila cecari tersebut terkana kepada kulit, ia akan menyebabkan kesan lecuran secara drastik dan jika termakan ia mengganggu sistem tubuh.

IKLAN

Untuk tujuan keselamatan, letkan tanaman sekulen ini di kawasan yang sukar di capai terutamanya kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Bagi yang selesai menyelenggara, pastikan tanaman anda di cuci sepenuhnya.