Mudah rupanya tanam bunga kobis. Dah belajar tanam kobis, apa kat akita nama kobis bug dan brokoli pula. Almaklumlah sayur tengah mahal ni. Nak-nak brokoli naik 200% harganya. Apa kata, tanam sendiri je. Puas makan. Tapi, ramai yang dah cuba-cuba tanam kata hasil bunganya tak berapa nak menjadi. Nur Zaliana berkongsi cara tanam bunga kobis dan brokoli menjadi dan catik macam beli dekat kedai. Jom kita lihat cara-caranya

Hi Assalamualaikum semua saya nk share cara saya tanam Caulyflower dan Brokoli,Nak kata bijak pandai tu tidak lah cuma saya nak kongsi kan apa yang saya tahu serba sedikit.

Cara-cara menanam Caulyflower dan brokoli

1:Menyediakan medium.

Penyediaan tanah semaian menggunakan tanah cocopeat ataupun peatmoss. Basahkan medium terlebih dahulu sebelum menabur benih.

Baca juga: (VIDEO) Semai Kobis Dalam Pasu Dari Keratan Beli dari Pasar Pun Menjadi

IKLAN

Resepi medium tanaman:
2 guni tinja ayam (25-30kg/guni)
3 kerta tolak tanah bakar
2kg kaptan dolomite
1 guni cocopeat (50kg)
kompos angaran 10kg

Gaul sebati dan biarkan dalam tempoh 2 minggu dalam polybag size 16x16inch

2:Menyemai biji benih.

Tabur biji benih dalam tray semaian, 1biji benih dalam satu petak semaian. Tunggu sehingga benih bercambah dalam jangkamasa 12-15HSS. Tray semaian hendaklah diletakkan di tempat teduh dari hujan tetapi masih dapat cahaya matahari.

IKLAN

3:Memindahkan anak semaian.

Setelah semaian mengeluarkan 3-4 helai daun baru pindahkan ke pasu besar atau polibeg 16×16 yang bersesuaian. 1 anak pokok 1 pasu. Medium yang digunakan adalah campuran tanah baja/sawit/5in1

4:Pencahayaan matahari.

Anak semaian yang baru pindah jangan terus dedahkan pada matahari selama 1 minggu. Selepas seminggu baru perlahan-lahan sedikit demi sedikit dedahkannya pada cahaya matahari. Anak pokok Caulyflower dan brokoli memerlukan cahaya matahari sekurang-kurangnya 5-6 jam sehari untuk membesar. Kaedah green house sangat sesuai untuk tanaman.

IKLAN

5: Menyiram.

Pokok kobis memerlukan banyak air, siram kobis sekurang-kurangnya 2-3hari sekali bergantung kelembapan medium. Kaedah siraman Manual, fertigasi,pasu nutripot.

6:Membaja.

Penggunaan baja mempengaruhi tumbesaran pokok. Dengan kata lain Caulyflower, brokoli, kobis kuat makan baja. Baja kompos tinja ayam ,jenis butir,cecair atau baja larut air pun boleh sesuai digunakan untuk menambah nutrien kepada medium tanaman.

7:Kawalan serangga.

Aphid, ulat pengorek batang dan looper adalah musuh utama. Gunakan pesticide organik seperti cuka kayu,neem oil etc seminggu sekali untuk mencegah musuh merosakkan tanaman.

8:Masa Menuai.

boleh dituai sekitar +-3-4 bulan selepas di tanam.