Penyewaan selama 2 tahun telah tamat perjanjian, tiada masalah senang hati anda mempunyai penyewa begini. Tiada pernah masalah yang diadu oleh penyewa ini.

Anda tidak pernah ada masalah dengan penyewa anda, dia sentiasa membayar duit sewa tepat pada masanya, tidak pernah hubungi anda untuk membetulkan kerosakan, dan rumah anda juga dalam keadaan yang baik. Anda berharap penyewa anda tidak berhenti menyewa kerana dalam ramai-ramai penyewa, dia memang PERFECT.

Anda mengambil cuti sehari daripada bekerja, kumpulkan barangan pencuci dan pergi ke rumah untuk mencuci dan mengemas. Selepas sampai sahaja di sana, anda hidupkan lampu. Anda petik suis…tiada apa-apa terjadi.

Alamak, mungkin lampu rosak. Anda cuba petik suis kipas… sama sahaja – tidak berlaku apa-apa. Sekarang, anda menjadi bingung…ada masalah elektrik ke?
Pada masa itu, telefon anda berbunyi dan anda perasan yang anda telah menerima mesej teks daripada TNB. TNB menyatakan anda telah berbulan-bulan tidak membayar bil dan mereka telah memotong bekalan elektrik anda.

Takut Penyewa Tidak Bayar Bil elektrik? Kenali Teknik Untuk Lindungi Anda Daripada Menanggung Tunggakan RIBUAN Ringgit

Jantung anda berhenti seketika dan anda baru sedar yang anda berhutang ribuan ringgit kepada TNB. Apa yang lagi menyedihkan? Anda telah pulangkan semula deposit utiliti dan sekuriti kepada bekas penyewa anda. Dalam situasi sebegini, apa yang anda boleh buat?

Jika anda telah pun berada dalam situasi ini, sejujurnya (dan sepahit-pahitnya) kami sebut:
Tidak apa sangat yang anda boleh buat. Isu bil utiliti kerap berlaku dan kebanyakan tuan rumah banyak menjadi mangsa. Namun, apabila anda tidak mempunyai sebarang surat perjanjian sewa rumah antara penyewa dan tuan rumah menyatakan tanggungjawab penyewa untuk membayar bil utitliti, anda berada dalam nasib yang malang.

Tukar Nama Pemilik Akaun

Jadi apa yang anda boleh buat apabila penyewa tidak bayar bil elektrik dan untuk mengelakkan diri anda daripada disaman oleh TNB adalah dengan menukar nama pemegang akaun berdaftar kepada nama penyewa anda.

Dengan cara ini, jika ada apa-apa bil tertunggak:
TNB akan berurusan dengan penyewa anda dan bukannya anda. Apa yang dimaksudkan di sini adalah jika anda menukar nama pemilik sementara bil elektrik rumah sewa anda kepada nama penyewa anda, TNB tidak meletak bertanggungjawab untuk apa-apa kegagalan dalam membayar caj elektrik.

Apa yang menarik adalah:
Sekiranya penyewa tidak bayar bil elektrik mereka, tunggakan tersebut akan dibawa oleh penyewa tersebut sekiranya mereka berpindah ke rumah sewa yang baru. Cara daftar penukaran nama akaun secara online. Ia amatlah mudah untuk menukarkan nama pemegang akaun berdaftar dan anda juga boleh lakukannya secara dalam talian di sini.

Cara penukaran nama akaun TNB secara online adalah lebih mudah berbanding cara yang lain. Langkah-Langkah Penukaran Nama Akaun TNB. Antara beberapa langkah yang perlu anda buat adalah:
1. Login masuk ke MyTNB anda.
2. Klik pada “Apply” pada menu di atas.
3. Pilih “I am moving in. Get me started.” Kemudian isi borang berkaitan dengan maklumat Tuan Rumah, Penyewa dan Rumah Sewa di bawah sehingga selesai.

Takut Penyewa Tidak Bayar Bil elektrik? Kenali Teknik Untuk Lindungi Anda Daripada Menanggung Tunggakan RIBUAN Ringgit

Dokumen Sokongan
Seperti dalam gambar di atas, TNB akan minta dokumen sokongan di akhir borang tersebut, jadi pastikan anda siap-siap sediakan segala dokumen tersebut.
Antaranya:
1. Salinan Kad Pengenalan (Penyewa & Tuan Rumah)
2. Perjanjian Sewa Rumah – Sebagai Bukti (“Proof of Occupancy”) Penyewa menduduki Rumah Sewa tersebut. Pastikan perjanjian sewa rumah anda mempunyai perkara berikut:
a. Nama Penyewa
b. Alamat Rumah Sewa
c.Tarikh Perjanjian Sewa Rumah dibuat

Takut Penyewa Tidak Bayar Bil elektrik? Kenali Teknik Untuk Lindungi Anda Daripada Menanggung Tunggakan RIBUAN Ringgit

3. Borang Penutupan Akaun – Anda boleh dapatkan borang ini di sini.

Takut Penyewa Tidak Bayar Bil elektrik? Kenali Teknik Untuk Lindungi Anda Daripada Menanggung Tunggakan RIBUAN Ringgit

Ini adalah contoh di ruangan akhir untuk anda masukkan segala dokumen berkaitan:

IKLAN

Takut Penyewa Tidak Bayar Bil elektrik? Kenali Teknik Untuk Lindungi Anda Daripada Menanggung Tunggakan RIBUAN Ringgit

Siap!
Itu sahaja yang perlu anda lakukan untuk tukar nama anda kepada nama penyewa anda dalam urusan penukaran nama akaun TNB.

Anda juga boleh menggunakan aplikasi myTNB di telefon pintar anda dengan meminta Penyewa (sebagai Bukan Pemilik Akaun) anda mendaftarkan diri mereka dengan mengikuti video di bawah:

https://www.youtube.com/watch?v=IuPoZXjvZ5g

Melalui Pusat Khidmat Pelanggan

Penyewa anda perlu mengisi borang Permohonan Bekalan Elektrik Domestik dan Borang Perakuan, dan bawannya ke Kedai Tenaga (Pusat Khidmat Pelanggan).

Muat turun fail-fail di atas melalui pautan di bawah:

Apa yang Penyewa perlu dibawa ketika berjumpa dengan pihak TNB untuk penukaran akaun:
Kad Pengenalan

  • Bayaran pemprosesan (RM3)
  • Bayaran Duti Setem (RM10)
  • Deposit Sekuriti (Bergantung pada jenis kediaman)

Selepas itu, pihak TNB akan menghubungi anda sebagai Tuan Rumah untuk mendapatkan pengesahan bagi penutupan akaun elektrik anda pada rumah sewa tersebut.

Kemudian, setelah anda mendapat panggilan, TNB akan mulakan proses penutupan akan dan akan memberitahu Penyewa anda sekiranya proses pemindahan akaun tersebut berjaya.

Setelah selesai penyewaan (apabila penyewa anda berhenti menyewa), anda boleh ulangi proses yang sama untuk menukarkan nama kepada nama penyewa baru atau nama anda sendiri jika anda memutuskan untuk tidak menyewakannya.

IKLAN

Tiada Lagi Tanggungjawab Anda Untuk Membayar Bil Elektrik

Setelah anda tahu tentang ini, anda boleh lindungi diri anda daripada hutang yang tidak diingini dengan memastikan yang penyewa anda mendaftarkan dirinya sebagai pemegang akaun sebelum berpindah masuk.

Apabila penyewa tidak bayar bil elektrik mereka pada waktu yang sepatutnya, pihak TNB akan mengejar mereka bukan hanya pada sewaan rumah anda sahaja, tetapi pada rumah-rumah sewa akan datang.

Anda yang sudah mempunyai penyewa dan masih mengeluh kerana nama anda masih berdaftar dengan TNB, jangan bimbang
…..kerana:

Jika penyewa anda masih lagi menyewa dan anda agak risau yang penyewa anda mungkin lari tanpa membayar segala tunggakan, anda masih boleh memohon untuk menukar nama dengan TNB. Dokumen yang sama juga digunakan.

Tetapi:

Jika anda memilih untuk tidak menukar nama, anda sendiri sebagai Tuan Rumah masih boleh mendaftar untuk akaun myTNB bagi tujuan pemantauan bil elektrik rumah sewa anda.

Ini membawa kita berbalik kepada soalan asal kita.

Apa yang saya boleh buat jika Penyewa tidak bayar bil elektrik?

Jika anda dapat menukar nama pemegang akaun berdaftar kepada nama penyewa anda, semua akan berjalan dengan lancar dan baik. Anda hanya perlu duduk dan lihat mereka saja dari jauh.

Jika anda tidak menukar nama dan terdapat jumlah tertunggak, anda boleh membuat permintaan untuk menutup bekalan elektrik daripada TNB.
Ini bermaksud yang anda meminta untuk TNB menutup bekalan eletrik di rumah sewa anda buat sementara untuk menekan penyewa anda untuk bayar.

IKLAN

TETAPI:

Anda perlu nyatakan persetujuan untuk menutup sebarang utiliti (seperti elektrik atau air) dalam Surat Perjanjian Sewa Rumah sekiranya penyewa tidak bayar bil elektrik atau bil utiliti yang lain.

Sekiranya persetujuan tidak dibuat, anda dianggap telah menyekat hak asasi manusia dan anda boleh disaman oleh Penyewa itu sendiri. Ini dinyatakan di dalam Akta Bekalan Elektrik 1990 .

Oleh itu, ia adalah amat dinasihati (juga oleh TNB) untuk melaksanakan pertukaran nama jika anda ingin menyewakan rumah sewa anda..

Kerana:

Kenapa anda yang perlu ambil risiko dikenakan tindakan undang-undang untuk bil yang tertunggak?

Konklusi

Penukaran akaun dari nama anda ke nama penyewa anda tidaklah sesusah yang disangka. Kami galakkan anda membuat secara online sahaja kerana ia lebih cepat dan mudah.

Melalui penukaran nama akaun ini, anda tidak perlu lagi risau dan runsing memikirkan penyewa tidak bayar bil elektrik atau bil utiliti yang lain dan tidak melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai penyewa sebaiknya. Pihak TNB juga tidak akan memotong bekalan elektrik anda apabila penyewa tidak membayar bil mereka.

Apapun, pastikan anda nyatakan peraturan-peraturan pembayaran bil utiliti termasuk elektrik, air, internet dan lain-lain ke dalam surat perjanjian sewa rumah anda. Dengannya, anda lebih mudah untuk mengawal tingkah laku penyewa dan mendisiplinkan mereka untuk membayar bil setiap bulan.

Soalan Lazim TNB
Terdapat pemilik dibebani dengan bil yang tinggi setelah penyewa berpindah. Bagaimana pemilik boleh melindungi hak mereka?

Pemilik / pelanggan berdaftar mempunyai dua pilihan:
Sebelum penyewa berpindah ke premis, pemilik / pelanggan berdaftar boleh menyediakan dokumen Penukaran Penghuni (Change of Tenancy) yang menjadikan penyewa bertanggungjawab terhadap bil yang tidak dibayar.

Sekiranya pemilik tidak mahu membuat Penukaran Penghuni (Change of Tenancy),pemilik boleh berdaftar dengan e-Services yang terdapat di laman web TNB di www.tnb.com.my dan dengan itu pemilik boleh memantau penggunaan bulanan dan corak pembayaran penyewanya.

Siapakah yang boleh saya hubungi untuk membuat pertanyaan lanjut?
Pelanggan boleh menghubungi TNB melalui pelbagai saluran antaranya:

Kredit Perkongsian: sewanify.com

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI