Terbaca satu perkongsian yang cukup baik untuk dikongsikan bersama tentang pengering baju atau dryer. Ramai pemilik rumah menggunakan pengering baju kerana
tak sempat untuk menyidai pakaian dek masa yang terlalu mencemburi dengan jadual kerja yang padat. Pengering baju juga sangat berguna tatkala musim hujan dan juga sesuai untuk rumah yang mampunyai keluasan yang sempit atau terhad.

3 Jenis Pengering Baju ‘Dryer’ Ramai Yang Tak Tahu Fungsi & Kelebihan Dryer Ini

Apakah 3 Fungsi & Kelebihan Dryer tersebut yang dikongsikan oleh Rose Dafeeya

1. Vented – harganya murah juga. RM800 lebih boleh dapat. Cuma jenis ni kena letak dekat luar. Sebab nak alirkan wap air. Kalau letak dalam rumah, kena sediakan satu saluran untuk tujuan keluarkan air tu.

IKLAN

2. Condenser – harganya boleh tahan. RM1200 ke atas. Jenis ni tak perlu letak luar rumah. Sebab wap akan ditukar menjadi air dan disimpan dalam bekas yang ada dekat mesin ni. Cuma, setiap kali lepas keringkan baju, kita kena buang air tu. Dari segi penggunaan elektrik pula, saya dah semak dekat bill calculator TNB. Akan ada tambahan RM15 hingga RM20 jika kita guna setiap hari. Masih dikira okay lah kan.

3. Heat pump – konsepnya masih sama dengan condencer. Tapi lebih power dan padu. Harganya kayangan sikit. Sepanjang pencarian, semuanya lebih RM2000. Saya tak reti sangat nak ulas tentang heat pump ni. Sebab saya bukan orang elektrik. Tapi, memang padulah. Terutamanya penggunaan elektrik. Lepas saya cek, sekali penggunaan 800 watt. Kalau saya guna setiap hari, akan ada kenaikan bil sebanyak RM5 saja. Kalau dua hari sekali, RM2.50 saja bil dryer ni sebulan. Bapak murah. Patutlah Samsung claim, kos elektrik hanya RM30 setahun (kalau saya salah tolong betulkan)

“Kalau abang beli Heatpump, harganya memang mahal. Tapi elektrik murah. Cuba kira balik condencer dengan heatpum dalam jangka masa setahun mana yang lebih untung? Biar beli mahal sekali tapi jimatnya berpanjangan. Daripada beli murah tapi bil mahal.”
Lepas basuh, masukkan dalam dryer. Picit-picit, tunggu 3 jam. Siap. Kering boi.
Lamanya 3 jam. Kemon. Penggunaan elektrik murah, kot. Lagipun, siapa yang nak tunggu 3 jam tu? Lepas klik start, buatlah kerja masing-masing. Nak tidur ke, tengok tivi ke. Lepastu, bila teringat, barulah keluarkan baju dari mesin.
Tak kedut ke? Ada sesetengah dryer, dia ada anti wrinkle. Baju keluar dari mesin, takkan kedut. Bukanlah tak kedut langsung. Tapi tak berkedut macam kita pakai dryer dobi layan diri.
Paling best, dia boleh memerangkap habuk. Lepas basuh, kita boleh buang habuk yang terkumpul dalam filter. Baju bukan setakat bersih tapi lebih bersih. Ha gittewww.
Kalau tanya saya, puas hati tak beli? Jawapan saya puas hati gila.
Berbaloi tak beli yang Heatpump? Sangat berbaloi.
Alah membeli, menang memakai.
Senang tak pakainya? Senang sangat. Sampai dah terlupa cara nak sidai baju macam mana 3 Jenis Pengering Baju ‘Dryer’ Ramai Yang Tak Tahu Fungsi & Kelebihan Dryer Ini3 Jenis Pengering Baju ‘Dryer’ Ramai Yang Tak Tahu Fungsi & Kelebihan Dryer Ini3 Jenis Pengering Baju ‘Dryer’ Ramai Yang Tak Tahu Fungsi & Kelebihan Dryer Ini

Apa macam? Terasa seperti diracun? 3 Jenis Pengering Baju ‘Dryer’ Ramai Yang Tak Tahu Fungsi & Kelebihan Dryer Ini3 Jenis Pengering Baju ‘Dryer’ Ramai Yang Tak Tahu Fungsi & Kelebihan Dryer Ini3 Jenis Pengering Baju ‘Dryer’ Ramai Yang Tak Tahu Fungsi & Kelebihan Dryer Ini Link shopee: 3 Jenis Pengering Baju ‘Dryer’ Ramai Yang Tak Tahu Fungsi & Kelebihan Dryer Ini
https://invol.co/cl5pyi6

IKLAN

Nak macam-macam info lagi? Join Channel Telegram Geng Laman IMPIANA

https://t.me/GENGLAMANIMPIANA

IKLAN

 

Kredit:Rose Dafeeya

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI