Anai-anai adalah seekor serangga perosak yang memakan kayu-kayu dan ia juga boleh mengakibatkan kerosakkan pada rumah kita. Di dunia ini, ada 3 jenis anai-anai yang kita boleh kenali iaitu anai-anai kayu kering, anai-anai bawah tanah dan anai-anai busut. Untuk mengesan atau nak tahu, rumah kita ada anai-anai ke tidak, selalunya jika kita ada kayu di rumah, kita boleh warna kayu tersebut berubah, ada laluan untuk anai-anai, ada kalkatu bertebangan dan terjumpa rekahan. Ana-anai ini kita seharunya cegahnya secepat yang mungkin supaya ia tidak meneruskan kerosakan pada rumah kita. Tapi tahukah anda cara mencegahnya? Tak tahu? Hmph! Lemah! Mari sini saya ajarkan untuka anda di luar sana. Kebanyakkan ada yang terus mencari racun anai-anai tapi kalau nak beli racun anai-anai itu, pastikan diperbuat dari bahan Imidacloprid. Pastikan sebelum membelinya, periksa dahulu bahannya dahulu dan pastikan ada Imidacloprid tersebut.

Senjata Ini Dapat Mengalahkan Musuh Rumah Anda

Akan tetapi, jika anda tidak mahu membeli racun anai-anai tersebut, boleh juga cara lain. Cara yang pertama adalah, air cucian beras. Anda hanya perlu siram air awal cucian beras pada sarang anai-anai. Prosedur ini boleh menghapuskan keupayaan anai-anai untuk membina sarang di rumah anda.

IKLAN

Cara yang lain pula, minyak tanah. Untuk memusnahkan dan menghalau anai-anai, semburkan minyak tanah pada sarang anai-anai atau kayu yang telah diserang anai-anai. Namun, kerana minyak tanah mempunyai bau yang kuat, ia tidak sesuai digunakan di rumah.

Cara ketiga pula, menggunakan tembakau. Walaupun tembakau ini tidak boleh diakses secara lazim, ia boleh membantu untuk menghalau anai-anai. Caranya adalah mudah sahaja dengan hanya satukan tembakau dan air dan biarkan semalaman sebelum menyiram campuran pada kayu yang terjejas atau terus pada koloni anai-anai.

IKLAN

Senjata Ini Dapat Mengalahkan Musuh Rumah Anda

IKLAN

Secara konklusinya, walau apa cara sekali pun yang digunakan, paling penting adalah janganlah biarkan anai-anai itu membiak terlalu lama di dalam rumah kita. Ini kerana ia akan menjejaskan rumah kita dan boleh rumah kita roboh akibatkan dimakan kayu sekiranya rumah kita diperbuat dari kayu. Maka, cepat-cepatlah cegah pembiakan anai-anai ini.

Sumber: Property Guru (https://www.propertyguru.com.my/bm/panduan-hartanah/cara-hapuskan-anai-anai-23210)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI