Tertarik dengan Pengarah Eksekutif Malaysian Genomic Resource Centre Berhad dan Bintai Kinden Corporation Berhad yang masih mudah dan mempunyai kebolehan dalam perniagaan membuatkan ramai yang buka mata.
Beliau bukanlah seorang peniaga yang kebanyakkan kita lihat masa kini, mempelopori syarikat yang lebih serius dalam bidang perniagaan. Seorang yang berjiwa kental dan sentiasa bersemangat.
Sebalik Tabir : Sebalik Kejayaan Anak Muda Dalam Pelaburan
Noor Azri Bin Dato’ Seri Noor Azerai adalah seorang usahawan, telah mengasaskan sebuah syarikat swasta yang berpangkalan di London yang melabur dalam syarikat swasta lain di UK dan Eropah. Beliau juga telah membuat berita di Malaysia, kerana beliau menganggotai lembaga pengarah dua syarikat sebagai pengarah eksekutif. Berasal dari latar belakang kewangan dan pelaburan, Azri mengasah kemahirannya dengan berkhidmat di Maybank Investment Bank Bhd dan M&A Securities Sdn Bhd.
Sebalik Tabir : Sebalik Kejayaan Anak Muda Dalam Pelaburan
Beliau menerajui pemerolehan Bintai Kinden terhadap Johnson Medical International Sdn Bhd, sebuah firma pembinaan kemudahan perubatan dan kini menumpukan pada mengembangkan saluran perniagaan kepada pengguna Pusat Sumber Genomik Malaysia, satu-satunya pakar makmal klinikal genetik dan genomik tersenarai di negara ini.
Kenali personaliti beliau dengan lebih rapat.
 • Kongsikan personaliti diri anda

Dari kebanyakan orang, saya boleh dianggap ekstrovert tetapi sebenarnya campuran introvert dan ekstrovert. Saya berasa teruja bercakap dengan orang yang mempunyai pemikiran dan visi yang sama seperti saya! Saya suka berkongsi beberapa aspek/pengalaman yang saya rasa berguna kepada orang lain tetapi kadang-kadang apabila saya rasa terharu, saya akan berundur ke zon selesa saya dengan perkara yang saya hargai dan menyerang balik! Saya boleh bercakap dengan sesiapa sahaja pada kebanyakan masa dan saya suka memimpin dan bersuara dalam perkara yang saya tahu.

 • Dalam usia yang begitu muda, anda berjaya menjalankan 2 syarikat- MGRC dan Bintai. Apakah rahsia anda?

Tiada rahsia, tentang belajar daripada orang lain, mendengar nasihat yang baik daripada pasukan pengurusan kanan kedua-dua syarikat dan, sudah tentu, melakukan penyelidikan anda sendiri.

Menerajui syarikat bukanlah tentang operasi semata-mata, tetapi dapat melihat perkara secara holistik dan menghasilkan strategi yang kemudiannya boleh dilaksanakan. Kerja berpasukan adalah penting.

Sebalik Tabir : Sebalik Kejayaan Anak Muda Dalam Pelaburan Sebalik Tabir : Sebalik Kejayaan Anak Muda Dalam Pelaburan

 • Apakah tiga tabiat yang paling penting untuk menjadi seorang usahawan muda yang berjaya?
 1. Saya tidak akan mengatakan tabiat, tetapi saya menganggapnya sebagai nilai yang saya cuba amalkan sebaik mungkin.
 2. Pertama, adalah ‘akauntabiliti’ – dengan tidak menuding jari kepada sesiapa tetapi hanya kepada diri sendiri. Ia boleh dilihat sebagai tindakan negatif, tetapi ia sebenarnya lebih besar daripada itu. Hanya dengan mendapati diri anda dipersalahkan, anda akan meletakkan kuasa di tangan anda – untuk berusaha untuk memperbaiki diri dan membebaskan diri anda daripada pendapat pihak ketiga.
 3. Kedua, saya akan mengatakan ‘kesedaran diri’ – untuk menyedari kekurangan dan kelebihan anda. Berusaha untuk menekan kelebihan anda dan memperbaiki kekurangan anda.
 4. Ketiga, dengan menjadi ‘boleh menyesuaikan diri’ – ‘cecair’ dan responsif kepada perubahan di sekeliling anda. Sebagai ahli perniagaan, anda akan menghadapi berjuta-juta bahagian bergerak dan setiap satu perlu dinilai secara holistik. Cuba untuk mendengar lebih banyak dan kurang bercakap – anda akan tahu apa yang saya cuba sampaikan. Dengar apa yang pasaran mahukan, dan berikannya!

 

3)    Bagaimanakah hari anda bermula?

IKLAN
 1. Seperti kebanyakan orang, tidur dengan nyenyak 6/7 jam – dan pada suatu pagi saya akan berjalan-jalan/berjoging di sekitar kawasan kejiranan saya. Kopi adalah satu kemestian bagi saya, ‘iced americano! Dan untuk memulakan kebanyakan mesyuarat yang membebankan fikiran saya sebelum makan tengah hari dan diteruskan dengan yang ringan selepas makan tengah hari.

 

5)    Apakah aspek menjadi seorang usahawan yang mendorong anda untuk menjadi seorang usahawan?

 1. Kebanyakan usahawan yang berjaya dikaitkan dengan kecenderungan memberi yang besar (monetari dan bukan monetari). Saya telah membesar di kalangan ahli perniagaan, taikun dan pembesar yang hebat – dan gembira kerana saya boleh memanggil sebahagian daripada mereka sebagai mentor, bermula dengan ayah saya. Mereka telah memainkan peranan penting dalam perkembangan saya sebagai seorang insan – mereka telah berkongsi pengetahuan/pengalaman/kebijaksanaan mereka, secara langsung dan perniagaan.
 2. Tindakan dapat berkongsi pengetahuan/pengalaman anda kepada orang lain menyemarakkan hasrat saya untuk melakukan perkara yang sama kepada orang lain, menyumbang kepada masyarakat yang lebih besar.

 

IKLAN
 • Apakah cabaran terbesar untuk menjadi seorang usahawan?
 1. Sememangnya semasa COVID-19, usaha untuk memastikan kapal terus berlayar adalah sesuatu yang sukar. Memikirkan beratus-ratus rakan sepasukan membuatkan saya terus mengharungi halangan dan gembira kami dapat bertahan!

 

 • Bagaimanakah anda kekal di atas trend industri?

Selain daripada membaca penerbitan industri, berita, dan artikel semasa. Satu yang saya rasa sangat berguna sebenarnya adalah dengan ‘hadir’ di lapangan. Ini kerana kebanyakan tindakan berlaku di dalam ‘parit’ iaitu. dengan pergi ke konvensyen industri, bercakap dengan pengamal/pemain/pesaing – kebanyakan masa anda akan menemuinya di sana. Dan akhir sekali, bersikap ‘terbuka’ dan ‘menyerap’ idea baharu akan menjadi kunci untuk anda menggunakannya

 

IKLAN
 • Sebagai seorang lelaki yang sibuk, bagaimana anda menguruskan masa anda secara peribadi dan profesional?

Saya sentiasa mengkhabarkan keharmonian kerja-kehidupan, kebanyakan masa berbeza dengan keseimbangan kerja-kehidupan. Saya dapati bahawa apabila anda benar-benar menikmati kerja, proses dan pengisaran – anda akan secara ajaib dapat mencari tempat yang manis. Ya, saya akui adalah satu cabaran bagi saya untuk memperuntukkan masa tetapi saya rasa anda secara automatik akan dapat memperuntukkan masa dengan orang yang anda sayangi. Lagipun, kita semua manusia dan kita semua mempunyai ‘jam’ yang sama (24 jam)

Ingin berjaya dalam hidup bukanlah satu perkara yang mudah segala rintangan dan halangan haruslah diharungi agar dapat dikecapi segalanya.

Artikel Berikut: Sebalik Tabir: Bina Empayar Tanpa Alasan

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI