Rumah kembar ini direka untuk gadis kembar dengan fungsi yang sama. Walaupun reka bentuknya membentuk 2 rumah yang terpisah, fasad 2 rumah kembar dihubungkan untuk mewujudkan bangunan bebas di wilayah ini.

Kedua-dua rumah dihubungkan melalui halaman depan dan halaman belakang yang besar, tanpa dipisahkan oleh pagar mana pun untuk membuat tempat letak kenderaan bersama, membuat taman permainan besar bersama, atau teres yang berfungsi untuk acara atau upacara keluarga. Ia juga meningkatkan interaksi 2 keluarga di tingkat bawah untuk mewujudkan hubungan 2 keluarga. Ruang tamu 2 keluarga di tingkat bawah dihubungkan melalui halaman depan dan halaman belakang yang disebutkan di atas dan juga memastikan privasi dengan ruang tamu dalaman.

Setiap rumah dirancang dengan teliti di tingkat bawah, ruang tamu dan ruang makan saling terhubung. Ruang tamu dipisahkan oleh ruang makan dengan penyimpangan ketinggian siling (penyimpangan penyelesaian ketinggian siling diterapkan dalam projek ini). Dapurnya terpisah tetapi masih bersambung dengan ruang makan dan ruang belakang rumah.

IKLAN

Taman disusun di seberang kawasan dapur, menambah ruang hijau untuk rumah, untuk memastikan udara semula jadi melalui rumah. Oleh kerana iklim Tay Ninh yang panas dan cerah, lorong depan dirancang dengan tenda miring dan lebar untuk membuat penyangga untuk memberi perlindungan ruang tamu dari cahaya matahari pada musim panas, angin, atau hujan di musim sejuk.

Atrium di tengah rumah adalah nadi rumah. Bilik tidur di tingkat 2 dihubungkan melalui ruang ini. Cahaya semula jadi dibawa ke tengah rumah melalui slot cahaya di bumbung, menghamburkan dinding besar atrium, secara tidak langsung membawa cahaya ke ruang makan di tingkat bawah. 2 bilik tidur mempunyai tingkap kecil yang dapat meninjau ruang tamu keluarga melalui atrium ini. Serentak dengan itu, angin akan menjadi konvektif secara menegak dan mendatar di atrium ini untuk menembusi lantai dan ruang di setiap tingkat.

IKLAN

Tangga keluli digunakan untuk tangga dalaman untuk mewujudkan rasa ringan yang tidak menghalang pemandangan ruang dalam dan mewujudkan ruang dalaman pengudaraan semula jadi. Bilik tidur utama melindungi dari panas terik provinsi Tay Ninh dengan menggunakan bumbung miring di kawasan balkoni dan meningkatkan kedalaman balkoni untuk berfungsi sebagai penyejuk untuk mengurangkan panas di bilik tidur. Tandas bilik tidur utama terletak di sebelah barat bilik tidur utama untuk mengelakkan panas, dengan tingkap besar dan pokok-pokok hijau di depan mewujudkan pengudaraan dan perolakan udara untuk tandas.

IKLAN

Ruang pemujaan terletak di tingkat 2, dirancang secara bergantian oleh 2 taman kecil, untuk mewujudkan kawasan hijau untuk bangunan. Pintu kaca yang terbuka di kedua-dua belah pihak dapat menghubungkan kedua-dua rumah tersebut di kawasan ini yang sesuai untuk aktiviti pemujaan pemilik rumah.

Kredit: Arkitek 6717 Studio

Lokasi kediaman: Vietnam