Nak cuci pakaian dalam mesin basuh, bukan boleh pakai humban je. Ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan sebelum, ketika dan selepas menggunakan mesin basuh. Selain pakaian tidak cepat rosak, jangka hayat mesin pon lebih tahan lama walaupun anda menggunakan mesin basuh cap ayam. Berikut, beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk mesin basuh tahan lama atau tidak mudah rosak.

Ini antara

1. BERSIHKAN MESIN BASUH

perkara wajib yang anda perlu lakukan. Cuci atau bersihkan mesin basuh di bahagian dalam mahupun luar setiap kali selesai diguna. Ia bukan sahaja dapat memastikan pakaian yang dicuci betul-betul bersih, malah ia salah satu rutin penyelengaraan. Kalau tak dapat buat setiap kali selesai digunakan pun tak apa. Tapi sekurang-kurangnya bersihkan mesin setiap 30 kali cucian.

IKLAN

Membersih mesin cucian secara teratur mambantu menghilangkan sisa dan penumpukan sabun pencuci.

IKLAN

2. SEGERA KELUARKAN PAKAIAN BASAH YANG TELAH DICUCI

Meninggalkan pakaian basah di mesin cuci tidak hanya buruk untuk pakaian, tetapi juga untuk peralatan itu sendiri. Ia juga berupaya menghindar kehadiran kulat atau lumut pada dinding drum pencuci yang sukar dicapai dan dilihatLakukan 4 Perkara Ni Untuk Kalau Nak Mesin Basuh Tak cepat Rosak Dan Tahan Lama

IKLAN

3. PERIKSA SAKU PAKAIAN

Ramai yang lupa periksa saku pakaian sebelum dicuci. Biasa lah kalau pakaian wanita, dalam saku ada tisu. Manakala lelaki, pen dan duit siling. Akibatnya, ia akan menyebabkan mesin mudah atau cepat rosak akibat pergeseran atau tersangkut pada bahagian mesin basuh

4. BERSIHKAN KANTUNG HABUK

Bersihkan kantung habuk setia kali selesai digunakan. Ia barupaya mengelak sebarang habuk melekat pada cucian seterusnya.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI