Sudah banyak kes kebakaran di rumah berlaku disebabkan oleh kelalaian manusia. Paling memaranjat, apabila antara punca kebekaran bukan disebabkan oleh gas atau api. Berikut antara punca dan sebab utama yang tidak dijangka akan menyebabkan kebakaran.
1. Sentiasa matikan suis elektrik apabila selesai menggunakannya
Sekiranya tidak menutup suis elektrik setelah menggunakannya, anda berhadapan risiko kebakaran daripada peralatan elektrik. Ia berikutan terdapat lebihan  cas aliran elektrik yang berlebihan daripada kapasiti yang sepatutnya. Seperti contoh, Penggunaan seterika tanpa menutup suis, kalau terkena alas seterika pasti kain anda akan ia mudah terbakar Periksa Salur Hos Gas Boleh Hindari Rumah Dari Kebakaran

2. Simpan mancis/pemetik api di tempat selamat

Anda perlu menyimpan mancis dan pemetik api dari anak-anak kecil. Sebagai ibu bapa anda harus awasi dan didik mereka akan bahayanya bermain dengan api. Bak kata pepatah, Api semasa kecil adalah kawan, bila dah marak, ia lawan yang sukar untuk dipadamkan. Sebaiknya, simpan mancis di tempat yang sukar dicapai.

Periksa Salur Hos Gas Boleh Hindari Rumah Dari Kebakaran

IKLAN

3. Gunakan alatan elektrik yang mempunyai pelekat SIRIM

Barangan yang menggunakan label SIRIM atau tanda pengesahan daripada Skim Pensijilan Produk SIRIM, yang menyediakan jaminan bebas kepada pengguna bahawa produk itu mematuhi standard khusus dan selamat digunakan. Ini berikutan terdapat lambakan produk elektrik yang dijual di atas talian tanpa mempunyai tanda logo SIRIM.

4. Pasang alat pengesan asap

IKLAN
Alat pengesan asap sangat efiesen dalam memberi amaran awal jika berlaku kebakaran terutama semasa penghuni rumah sedang tidur. Banyak kes yang berlaku penghuni rumah tidak dapat lari keluar bila api sudah marak sekaligus menutup jalan keluar.
Periksa Salur Hos Gas Boleh Hindari Rumah Dari Kebakaran

5. Periksa salur Hos gas

6 bulan sekali pastikan anda cek salur gas dapur anda. Lap dengan air sabun dan lihat kawasan yang keluar buih. JIka terdapat buih anda perlu menukar salur gas yang baharu. Kebocoran ini tidak mempunyai bunyi, ia senyap-senyap mengancam nyawa kita.
Periksa Salur Hos Gas Boleh Hindari Rumah Dari Kebakaran

6. Sediakan pemadam api

IKLAN
Setiap kediaman harus mempunyai alat pemadam api ini dan letakkan ia ditempat khusus seperti berhapiran dengan dapur atau bilik tidur. Selain itu, pastikan ianya mudah dicapai serta tidak menyukarkan orang lain untuk mengaksesnya.
Periksa Salur Hos Gas Boleh Hindari Rumah Dari Kebakaran

7. Luangkan masa untuk hadir ceramah/latihan mencegah kebakaran

Tahukan anda ilmu tentang mencegah kebakaran ini amat penting dalam kehidupan harian anda. Ia mampu melatih anda supaya tidak cemas dan tahu untuk bertindak sekiranya berlaku kebakaran.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI