Memang ramai suka guna penyagar udara atau air freshener. Bukan sahaja di rumah malah pejabat kedai dan banyak lagi tempat. Paling seronok, bila buka pintu rumah bau wangi je. Kite pun sedut lah udara tu sedalam-dalamnya. Sebab tu, ada yang sanggup pasang penyegar automatik supaya rumah atau kedaiaman sentiasa berbau segar.

Tapi, sedarkah anda udara wangi disebabkan penyegar udara yang anda sembur tu undang gangguan kesihatan keapda anda? Dr Rizal Abu Bakar ada penjelasan lengkap kenapa penyegar udara ini mengundang gangguan kesihatan:

Dua tiga menjak ini asyik masuk pejabat orang. Bila masuk boleh nampak air freshener di tempek di dinding.

Sekejap bunyi psstt. Awal-awal dulu terkejut juga bila dengar macam ni. Lepas tu bau wangi. Mujur siang.

Masuk kereta pun sama. Banyak orang letak air fresher. Ada lekat tak tempat aircond. Ada main sangkut-sangkut.

Sebelum ini saya selalu sewa kereta bila turun KL. Dalam kereta sewa dah diletak siap air freshener gantung. Masuk saja sesak nafas jadinya. Biasanya saya akan buka tingkap semua dan air freshener tu letak kat dalam bonet.

Next time bila nak sewa saya sebut tak perlu letak air freshener. Tauke akur. Tak letak dah.

IKLAN

Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa dengan air freshener? Ada apa?

Jawapannya ada dalam laporan di The Journal of Toxicological Sciences and Atmospheric Environment.

Kajian dapati air fresheners keluarkan lebih dari 100 bahan kimia berbeza.
Jadi bila kita sedut wangian dari air freshener kita bawa masuk bahan kimia ini dalam tubuh.

IKLAN

Antara bahan favourite yang ada dalam air freshener ialah sodium borate. Bahan ini selalu diguna dalam racun serangga dan racun rumput.

Dr. Rizal ada mengajar teknik atau cara mudah untuk menghasilkan penyegar udara secara alami. Nak tahu, boleh klik link yang disediakan https://neuroversiti.com/ada-apa-dengan-air-freshener/

Atau anda boleh beli essential oil original seperti produk dari Tanahmera dekat link ni  https://invol.co/cl8cviiPenyegar Udara Punca Pencemaran Dalam Rumah Yang Kita Tak Perasan

IKLAN

Pati minyak asli ni boleh lah guna dalam humidifier atau diffuser yang berkualiti. Boleh beli diffuser jenama Deerma ni. Harganya berpatutan dan berkualiti. Molekul pati minyak yang diguana dipecahakan sepenuhnya untuk bebas halus dalam udara macam jenama pati minyak popular jenama Yg Lvng. Klik sini link produknya https://invol.co/cl8cvkzPenyegar Udara Punca Pencemaran Dalam Rumah Yang Kita Tak Perasan

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI