Biru sering dikaitkan dengan kemewahan dan gologan bangsawan. Ini kerana masyarakat Mesir Kuno berjaya menghasilkan warna yang dikenali sebagai Egyptian Blue1 (atau cuprorivaite). Warna ini dipandang tinggi dan digunakan dalam barang perhiasan diri, seramik, patung bahkan di dalam makam firaun yang hebat. Oleh sebab itulah, warna ini kemudiannya dikaitkan dengan kerabat diraja, sebagai simbol prestij dan kedudukan.

Mengapa? Kerana untuk satu tempoh yang lama, satu-satunya cara untuk menghasilkan warna biru adalah dengan mengikis pigmen warna daripada batu permata yang sukar dijumpai pada masa dahulu, Lapis Lazuli1. Kesukaran untuk menjumpai batu permata ini juga bermakna hanya mereka yang berkemampuan sahaja yang ada akses kepada warna berkenaan.

Lama-kelamaan, warna biru mula berkembang dan kini dianggap sebagai salah satu warna yang popular. Ini disokong oleh tinjauan yang dilakukan oleh AkzoNobel baru-baru ini, dengan 21 peratus responden memilih warna biru sebagai warna pilihan utama mereka, sambil menyatakan warna biru sebagai warna yang memberi mereka paling banyak keseronokan. Mengapa? Kerana kami percaya warna ini mengingatkan kita kepada langit dan laut, dan ia juga terbukti secara saintifik2 bahawa warna biru membantu memupuk perasaan tenang atau damai serta ia juga sering dikaitkan dengan ketenteraman dan rasa selamat (anda perasan pakaian seragam polis juga berwarna biru?).

Hasil tinjauan itu juga menunjukkan bahawa biru adalah salah satu daripada warna utama yang membantu meningkatkan mood anda. Kemungkinan besar inilah sebabnya mengapa warna biru disarankan di lokasi yang sangat meresahkan dan menekankan seperti pejabat. Penggunaan lain untuk warna biru adalah di ruang tamu. Di sinilah keluarga biasanya menghabiskan masa mereka bersama dan warna biru membantu mengatur mood untuk perbualan santai sambil mengukuhkan ikatan kekeluargaan.

Biru juga bersifat versatil dan serasi bergandingan dengan warna-warna lain seperti putih, kelabu dan hijau. Biru itu sendiri mempunyai 24 nada warna, memberikan anda banyak pilihan. Nada biru yang berbeza juga boleh digunakan sebagai ekspresi kemewahan, dan jika digunakan sebagai penyerlah dalam ruangan, boleh memberikan hasil akhir yang mempunyai kelas tersendiri dan sofistikated. Sebagai contoh, warna biru tua sejati boleh mencetuskan nuansa bangsawan yang mendalam, di samping memberikan sentuhan tersendiri kepada ruang tersebut.

Sekiranya anda mencari inspirasi tentang cara menggunakan warna biru di tempat tinggal anda, jangan risau kerana AkzoNobel, pengeluar jenama cat hiasan terkemuka Dulux, hadir untuk membantu anda. Dengan nada warna biru yang berbeza, ruang di rumah anda boleh berubah untuk menjadi tempat santai yang menenangkan.Page Break

IKLAN

Kanvas putih, berus biru

Pelbagai Rona Biru Jadi Kegemaran Ramai, Jom Lihat Apa Kesan Positifnya

Putih dan biru adalah gabungan klasik yang terus bertahan dalam merentas ujian masa. Beberapa barangan, seperti tembikar, didapati dicat dalam kombinasi ini, daripada corak China kuno hinggalah ke corak Slavic abad ke-18. Gandingan ini masih digunakan secara meluas oleh penghias terkenal pada masa kini. Oleh kerana warna biru terdapat dalam corak dan perincian kecil, ia meningkatkan kesan putih dengan melebarkan ruang dan menjadikan bahagian dalam lebih luas. Malah warna yang lebih gelap seperti biru kelasi boleh dipadankan dengan warna putih untuk menjadikan bilik yang lebih kecil tampak lebih luas; kombinasi warna seperti ini boleh menyerlahkan lagi ruang tamu anda.

Nada Kelabu

IKLAN

Pelbagai Rona Biru Jadi Kegemaran Ramai, Jom Lihat Apa Kesan Positifnya

Disebabkan kesamaan julat warna, kita akan berasa selesa untuk berada dalam lingkungan kombinasi kelabu dan biru. Suasananya santai dan menenangkan, di sambil memberikan nuansa yang suram namun elegan. Oleh itu, kombinasi warna ini sesuai untuk ruang seperti di bilik tidur, ruang tamu atau pejabat – tempat tempat yang anda banyak menghabiskan sebahagian besar masa anda. Dengan memilih warna lembut untuk bilik, anda akan mendapat suasana yang hebat untuk berehat dan segar semula.

Bumi & Langit

Pelbagai Rona Biru Jadi Kegemaran Ramai, Jom Lihat Apa Kesan Positifnya

IKLAN

Dengan menggabungkan nada biru yang berbeza, anda akan seolah-olah berada di dalam bilik yang luas dan menenangkan. Dan seperti set ruangan di sini, bilik ini dihiasi sedikit dengan warna-warna bernada coklat yang hangat. Gabungan ini membantu mengurangkan keamatan dan sedikit melembutkan tona pada warna biru. Ini merupakan pilihan warna yang sesuai untuk bilik permainan atau taman asuhan anak anda. Untuk menyokong pandangan ini, kajian menunjukkan bahawa warna biru membantu meningkatkan kreativiti3, dan merupakan persekitaran yang baik untuk pertumbuhan anak anda.

Pati Biru

Pelbagai Rona Biru Jadi Kegemaran Ramai, Jom Lihat Apa Kesan Positifnya

Hijau dan biru sentiasa serasi apabila digandingkan bersama. Tidak hairanlah warna-warna yang serupa dan saling berkait ini diletak berdekatan di palet warna. Dan tidak sia-sialah juga ia disebut warna pelengkap, kerana kedua-dua warna ini memberi kedamaian dan ketenangan. Walaupun begitu, gandingan dua warna ini baru saja popular. Gabungan warna biru dan hijau menjadikan ruangan lebih bersemangat, harmoni dan memberikan kesan kedalaman. Gandingan dua warna ini yang cerah atau pudar akan nampak cantik untuk bilik kanak-kanak, sesuai untuk anak perempuan atau lelaki

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI