Panduan Sebelum Beli Rumah PENTING Tentukan Kedudukan Matahari Terbit. Salah satu perkara penting yang pemilik kediaman sering terlepas pandang sewaktu membeli atau membina rumah ialah dengan mengenal pasti arah kedudukan matahari sewaktu ia terbit dan terbenam. Ini kerana ia dapat mempengaruhi persekitaran suhu dalam rumah serta gaya hidup seharian pemilik kediaman nanti.

Baca perkongsian daripada Muhammad Faris Abdullah ini sebagai panduan.

Saya tak percaya Feng Shui tapi saya percaya perancangan perumahan. Salah satu faktor penting sebelum membeli rumah adalah menentukan kedudukan matahari terbit. Pastikan setiap pagi matahari terbit memancar kearah ruang tamu dan bilik tidur kita.

Banyak kebaikan cahaya matahari pagi vitamin D dan sebagainya selain menaikkan mood kita setiap pagi.

Selain itu bilik tidur dan ruang tamu kita juga pada waktu petang dan malam akan kurang panas dan kurang berbahang kerana matahari sudah berada di kedudukan terbenam di belakang rumah.

Saya beri contoh ruang tamu dan balkoni rumah saya ngam-ngam setiap pagi kena cahaya matahari.

Pagi sidai baju tengahari dah kering boleh angkat. Rumah tak perlu aircond jimat elektrik pakai kipas dan angin bayu laut sahaja cukup.

IKLAN

Panduan Sebelum Beli Rumah PENTING Tentukan Arah Kedudukan Matahari Terbit Panduan Sebelum Beli Rumah PENTING Tentukan Arah Kedudukan Matahari Terbit

Saya kongsi tips membeli rumah yang penjual rumah tak nak pembeli tahu sebab itu dia jual murah sebab rumah panas positioning matahari tak cun.

Cara Menyejukkan Rumah

Sementara itu untuk menyejukkan rumah boleh guna active system atau passive system.

Active system tu macam kipas, aircon, roof turbine. Ini makan modal. Yang paling bagus ada Passive System.

IKLAN

Passive system tu macam cara elak ruang-ruang tertentu dari kena direct sunlight seperti adakan penghalang macam tanam pokok-pokok besar supaya sebahagian diding-dinding rumah dibayangi pokok.

Atau adakan jumlah atau saiz tingkap yang cukup & kedudukan tingkap yang betul supaya pengudaraan ruang menepati saiz & kedudukan ruang.

Rumah taman susah nak diaplikasikan. Buat rumah atas tanah sendiri atau renovation, elok fikirkan tentang passive system.

Panduan Sebelum Beli Rumah PENTING Tentukan Arah Kedudukan Matahari Terbit

IKLAN

Mesti Baca:Rumah Rasa Panas Berbahang, Begini Cara Sejukkan Kediaman Secara Semulajadi!
Baca Lagi Di Sini:Aksesori Perabot Daripada Simen, Estetik Dan Mampu ‘Sejukkan’ Kediaman
Artikel Menarik:Atasi Bilik Panas Dengan EXHAUST FAN, Cara Mudah Pasang Tanpa Tebuk Dinding!

IMPIANA: Semoga perkongsian ini bemanfaat. Jadi sebelum nak beli rumah boleh pertimbangkan arah matahari terbit dan terbenam kerana ia boleh mempengaruhi gaya hidup dan persekitaran suhu dalam rumah.

Sumber: Muhammad Faris Abdullah, Md Mx

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI