Naratif Katalog Alam harus peka terhadap pluraliti alam, namun terarah untuk membingkai momen dan metafora yang mengelilingi latar tropis; ini adalah tempat bagi pendaki untuk berehat, bermeditasi, dan memperluas wataknya sebagai gazebo ke menara pemerhatian di tengah-tengah hutan tropika. Reka bentuknya juga melengkapkan sekitarnya, cara di mana orang mengalami gazebo adalah yang terpenting.

Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu! Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu!

Diliputi dalam rimbunan tebal, gazebo berdiri sebagai analogi geometri untuk memprovokasi interaksi dan renungan melalui artikulasi pengumpulan dan satah. Dengan panggilan ringkas untuk gazebo seluas 9 meter persegi, cadangan itu terdiri daripada 3 bingkai kotak yang saling berkait secara menegak dalam membuat platform bertingkat untuk menyesuaikan keadaan laman landai secara topografi. Konfigurasi pembingkaian gazebo dinyatakan secara menegak yang membolehkan orang ramai menikmati pemandangan kanopi tropika yang sebaliknya tidak dapat diakses.

Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu! Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu! Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu!

IKLAN

Ketinggian di antara platform berbeza-beza dengan beberapa ruang memerlukan orang dewasa untuk bebek dan mendekati dengan berhati-hati sementara kanak-kanak dapat bermain dengan bebas di tempat-tempat ini. Dengan had peruntukan ruang, platform adalah elemen penyesuaian yang berfungsi sebagai meja untuk membaca, tempat duduk kantilever di sepanjang lereng, kotak meditasi dan tangga kucing sebagai kiasan rumah pokok di hutan.

Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu! Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu! Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu! Nikmati Alam SemulaJadi Di Taman Tugu, Pasti Ramai Yang Tidak Tahu!

IKLAN

Oleh kerana laman ini terletak jauh di hutan tropis, bahan binaan gazebo semuanya dibawa dengan tangan dan dipasang di lokasi untuk mengurangkan sebarang gangguan pada keadaan yang ada dengan setiap pokok dan tanaman ditandakan dan dipelihara dengan teliti.

Kredit: Arkitek Garis

IKLAN

Lokasi: Taman Tugu, Kuala Lumpur

 

Nak macam-macam info lagi? Join Channel Telegram Geng Laman IMPIANA

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI