Muzium ArtScience di Marina Bay Sands melancarkan satu Pameran Planet atau Plastik oleh National Geografi. Pameran ini adalah satu program yang cukup hebat untuk melibatkan diri kerana peserta akan mendalami masalah alam sekitar di Malaysia. Bermula pada 15 September 2020 Muzium ArtScience di Marina Bay Sands akan dibuka untuk orang ramai menyertai kempen Alam Sekitar ini , sebuah pameran oleh National Geograpi yang menceritakan kisah plastik, dari penemuannya terhadap kesan persekitaran yang disebabkan oleh penggunaannya secara besar-besaran.

Memaparkan 70 gambar mendalam yang dipaparkan dalam enam bahagian tematik, pameran – yang berlangsung sehingga 28 Mac 2021 – menyoroti kerapuhan persekitaran semula jadi, dan bagaimana keadaannya terjejas oleh pencemaran plastik.

Pameran ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran masyarakat yang bergantung pada plastik dengan menggambarkan secara visual krisis sisa plastik dan penekanan orang yang berusaha mencari penyelesaian. Pameran ini memberi tumpuan khusus pada kesan buruk sampah plastik di lautan dunia. Telah diramalkan bahawa plastik di lautan dapat mengatasi kehidupan laut menjelang 2050. “Pencemaran plastik adalah salah satu cabaran persekitaran global yang paling penting bagi kita generasi.

National Geografi Lancarkan Pameran Planet@Plastik
.

IKLAN

Tetapi ia adalah masalah yang boleh kita semua lakukan. Pameran ini memaklumkan kepada kami tentang bagaimana kita sampai di sini, ruang masalah, dan bagaimana kita masing-masing dapat menjadi sebahagian daripada penyelesaian. National Geographic telah membuat komitmen untuk mengurangkan pergantungan kita pada plastik penggunaan tunggal dan harapan kami adalah bahawa setelah melihat pameran ini, pengunjung akan menyertai kami dalam komitmen, ”kata Kathryn Keane, Wakil Presiden Pengaturcaraan Awam di Nasional Persatuan Geografi. “ArtScience Museum mempunyai komitmen mendalam untuk kelestarian dan meningkatkan kesadaran isu-isu alam sekitar.

National Geografi Lancarkan Pameran Planet@Plastik
A small estuary seahorse, Hippocampus kuda, drifts in the polluted waters near Sumbawa Besar, Sumbara Island, Indonesia..

Planet atau Plastik? adalah siri pameran dan pendidikan terkini projek yang telah kami bentangkan sepanjang dekad yang lalu yang menunjukkan pentingnya kolektif tindakan untuk mewujudkan dunia yang lebih baik. Kami percaya bahawa jika kami bekerjasama dengan pelawat, kami dapat mengambil tindakan praktikal dalam kehidupan seharian kita yang dapat membuat perbezaan yang nyata. Itulah sebabnya mengapa program dan aktiviti pendidikan untuk Planet atau Plastik? fokus untuk mendorong pelawat untuk terlibat. Kami berharap agar program tayangan laman web kami dapat dilakukan secara dalam talian persembahan dan bengkel serta persidangan maya akan memberi inspirasi kepada pengunjung dari semua peringkat umur pilih planet ini daripada plastik, ”kata Honor Harger, Pengarah Eksekutif Muzium ArtScience, Marina Bay Sands.

IKLAN

National Geografi Lancarkan Pameran Planet@Plastik
.

Galeri pendidikan mendorong pelawat untuk merenung penggunaan plastik mereka, termasuk fokus khusus pada bagaimana Covid-19 telah meningkatkan penggunaan kami penggunaan plastik sekali guna, mewujudkan cabaran persekitaran baru. Ruang Interaktif juga menyahut cabaran Covid-19 dengan memperkenalkan kaedah baru interaksi. Pengunjung mengaktifkan stesen interaktif di dalam galeri dengan menggunakan stesen tersebut.

IKLAN

National Geografi Lancarkan Pameran Planet@Plastik
.

Program Dalam Talian Melengkapkan mesej kuat yang ditunjukkan dalam Planet atau Plastik? pameran adalah siri program yang dibangunkan khas oleh Muzium ArtScience. Semasa bersempadan= tetap ditutup, rakyat Malaysia masih boleh mengikuti siri program dalam talian yang tersedia dari 17 September. You Safe Til 2024: Sejarah Dalam pada 17 September adalah persembahan dalam talian yang meneroka perubahan persekitaran yang besar yang berlaku di seluruh dunia.

Cukup menarik jika anda menyertai kempen ini. Ia bukanlah satu perkara yang boleh diambil enteng atau remeh, ini berkait dengan kehidupan kita dibuka bumi yang semakin sakit dek pencemaran.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI