Modal Tak Sampai RM 4000 Nak Cantikkan Dekor Rumah Ni. Ramai cakap nak rumah cantik perlu kos yang tinggi. tapi, Atam Ayu buktikan hanya dengan kos tak Sampai RM 4,000 pun dia berjaya hasilakan sebuah dekorasi kediaman jenis flat cantik.

Assalamualaikum harini maktam nak share kos keseluruhan maktam masuk rumah ni dari hari dapat kunci dan install lampu kipas semua sehingga selesai deko sebuah rumah.

Ok pertama sekali rumah maktam ni apartmen 5 tingkat dan maktam berada di tingkat paling atas.

Puncak kayangan la.. kluster kayangan versi rumah mampu milik

rumah ni maktam beli dengan harga 145K menggunakan sepenuhnya loan perumahan kerajaan rumah 900 kaki persegi dilengkapi dengan 3 buah bilik dan 2 bilik air dan sebuah laundry tempat menjemur pakaian dengan saiz hanya boleh memuatkan sebuah mesin basuh, juga tanpa balkoni di ruang tamu

Standard rumah mampu milik kan…

ok berbalik pada tujuan asal..maktam and paktam tiada buat pinjaman apa-apa untuk masuk rumah ni

hebat kan bunyi nya…hahaha.. TIDAKK.. sebab kami memang taknak buat .. taknak tambah hutang loan peribadi.

tujuan utama rumah ni kami nak buat aset je. so setakat nak install lampu kipas+ grill masih berkemampuan dengan simpanan dan gaji..

IKLAN

so paktam yang berkemahiran dalam bidang wiring, gunakan kepakaran dia sepenuhnya install lampu kipas.. kami save pada upah wiring..

so kos pada material 19 unit point lampu + 5 unit kos kipas kami anggaran 1000.00 rasanya kurang sebab kami beli kat shopee je barang2 semua..kipas pun beli paling murah antara 130-150 seunit.
.
grill kami pasang pintu utama dan yard sahaja . semua tingkap tiada grill kos 650.. rumah tinggi kan..

jimat tang sini ( inshallah akan pasang kemudian bila anak dah start boleh memanjat atau ternampak lebih cerdik ) kikiki..setakat ni tiada perabot berhampiran tingkap yang boleh dorang akses untuk jenguk ke bawah..

so kami lengkapkan dengan langsir yang telah kami guna seusia 7 tahun yang masih di simpan rapi

so kami open sewa.. dengan PARTLY furniture.. boleh rujuk pos2 kami cari penyewa..boleh tengok kami bagi rumah macam mana .. selepas dapat 3 jenis penyewa kami decide buat masa sekarang kami tak mau dah sewakan. PENING hoiii ..sekarang penyewa lebih dari tuan umah.. macam umah dia pula. nak duk free.. kita pun bayar loan…. hahahaha.

IKLAN

so disini la bermula.. terima kasih pada tok din bagi moratarium.. bermula PKPB kami install barang-barang lain step by step mengguna duit tersebut

kami cari barang second hand yang masih elok– tips cari di group-group kejiranan.
lepas tu kami cari sofa 3 seater. cari prelove tak jumpa, dah jumpa takde transport. so kawan kami bagitau ada sales 399 so kami beli sofa

Baca juga: Dekor Bajet Kediaman PPA1M Berkeluasan 850sqf, Hasilnya Menarik

banyak barang juga kami DIY sendiri antaranya :-

kaunter bar kami DIY
Penyangkut Kuali bawah table top
Langsir bawah table top
Meja makan
Hexagon wall deko

IKLAN

segala aksesori hiasan kami beli kat shopee, eco , MR DIY,ikea dan Kaison yang mana semua kedai kedai ni kedai yang kita inshallah mampu milik

beli barang yang ada defect sikit-sikit dan reject sikit seperti bunga-bungaan.. JIMAT banyak tang ni

ok so KOS keseluruhan termasuk lampu kipas, dan katil alhamdullilah maktam simpan resit dan perjalanan dekorasi rumah ni berjumlah

3438.50 +_ ( dah termasuk kos postage dan barang-barang runcit ikat tepi..) hahahaha

maksudnya p eco nak beli raga terbawak balik sudip..hahahaha… gitu la… janji nak belanja 50 terkeluar 60.. hahahaha.

PENAFIAN SESIAP SEBELUM KENA KECAM:-
KAMI CUMA NAK KONGSI.. KORANG MUNGKIN AKAN LEBIH SEDIKIT PERBELANJAAN ATAS FAKTOR -FAKTOR LAIN,

RUMAH KAMI 100 PERATUS KAMI BERDUA BUAT SENDIRI TIADA PERLIBATAN ORANG LUAR KECUALI PEMASANGAN GRILL , KALAU PAKTAM ADA ALAT RASANYA DIA PUN BUAT SENDIRI.. HAHAHA..

ok leh sambung pertanyaan dan tips.. kami akan share inshallah kalau nak tanya… kome jangan suh kami beli hat mahal-mahal sebab kami memang tak berduit. harap maklum..Modal Tak Sampai RM 4000 Nak Cantikkan Dekor Rumah Ni