Rumah yang selamat adalah rumah yang bebas daripada risiko kebakaran. Anda pasti tidak mahu kemalangan seperti kebakaran ini berlaku pada kediaman anda. Setelah berbelanja berpuluh ribu ringgit untuk kos renovasi serta membeli perabot dan hiasan aksesori rumah, langkah keselamatan untuk mengelak daripada berlaku kebakaran juga patut diambil.
1. Amalkam matikan suis elektrik apabila selesai menggunakannya
Sekiranya anda tidak menutup suiz elektrik setelah menggunakkannya ia boleh menyebabkan kebakaran. Sebagai contoh sikap leka ini berlaku setelah anda menggunakan seterika tanpa menutup suis.
2. Jangan menggunakan ‘heater’ untuk masak air
Tahukah anda heater sebenarnya tidak sesuai digunakan untuk jangka masa yang lama. Hal ini kerana, bahan kimia yang terdapat pada permukaan heater mula terhakis setiap kali anda menggunakannya.
3. Jangan gunakan soket tambahan
Ramai yang menggunakan soket tambahan kerana ia memudahkan kerja dan dapat dibeli dengan harga yang murah. Keburukan yang terdapat pada soket tambahan ialah ia tidak dapat menampung arus elektrik yang tinggi. Justeru, apabila penggunaan elektrik terlalu tinggi, soket tersebut akan cair dan menyebabkan litar pintas. Secara tidak lansung akan menghasilkan api.

4. Simpan mancis/pemetik api di tempat selamat

Anda perlu menyimpan mancis dan pemetik api dari anak-anak kecil anda. Sebagai ibu bapa anda harus awasi dan didik mereka akan bahayanya bermain dengan api.

5. Luangkan masa untuk hadir ceramah/latihan mencegah kebakaran

IKLAN

Tahukan anda ilmu tentang mencegah kebakaran ini amat penting dalam kehidupan harian anda. Ia mampu melatih anda supaya tidak cemas dan tahu untuk bertindak sekiranya berlaku kebakaran.

6. Gunakan alatan elektrik yang mempunyai pelekat SIRIM

IKLAN
Barangan yang menggunakan label SIRIM atau tanda pegesahan adalah disahkan di bawah Skim Pensijilan Produk SIRIM, yang menyediakan jaminan bebas kepada pengguna bahawa produk itu mematuhi standard khusus dan selamat digunakan.

7. Pasang alat pengesan asap

Alat pengesan asap sangat efiesen dalam memberi amaran awal jika berlaku kebakarn terutama semasa penghuni rumah sedang tidur. Banyak kes yang berlaku penghuni rumah tidak dapat lari keluar bila api sudah marak besar dan menutup jalan keluar.

8. Sediakan pamadam api

IKLAN
Setiap kediaman harus mempunyai alat pemadam api ini dan letakkan ia ditempat kursus seperti berhapiran dengan dapur atau bilik tidur.

9. Periksa salur LPG gas

6 bulan sekalipastikan anda cek salur gas dapur anda. Lap dengan air sabun dan lihat kawasan yang keluar buih. JIka terdapat buih anda perlu menukar salur gas yang baharu.

10. Dapatkan bantuan daripada yang pakar

Dapatkan bantuan daripada yang pakar untuk melakukan kerja-kerja yang melibatkan eletrik di kediaman anda.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI