Anda pasti fikir, soket dinding yang ada di rumah itu, merupakan itu sahaja jenis soket yang ada di dunia kan? Ternyata anda salah. Soket dinding ini, ia ada bermacam-macam jenis kerana setiap negara, berkemungkinan, mereka menggunakan jenis wayar plug yang berlainan bentuk. Maka, pada hari ini, saya akan memperkenalkan kepada anda semua, jenis-jenis bentuk soket dinding yang lain daripada dalam Malaysia.

Info terkini yang saya dapati, soket dinding ini ada 15 jenis dan setiap jenis itu dilabelkan dari huruf A hingga huruf O, oleh Department of Commerce International Trade Administration (ITA), Amerika Syarikat. Walaubagaimanapun, setiap huruf yang dilabelkan itu, tidak memberi apa-apa makna pun.

JENIS A

Mari Kenali Jenis-Jenis Soket Dinding Yang Ada Di Dunia. Part 1

Jenis A, mempunyai 2 pin dan tidak mempunyai ground. Soket A ini menggunakan voltage yang di antara 100 sehingga 127 V sahaja. Selalunya, soket ini popular di Amerika Syarikat, Kanada, Mexico dan Jepun. Plug yang sesuai dengan soket ini hanyalah plug jenis A.

IKLAN

JENIS E

Mari Kenali Jenis-Jenis Soket Dinding Yang Ada Di Dunia. Part 1

IKLAN

Sama seperti jenis A, ia mempunyai 2 pin tapi ia mempunyai ground. Voltage yang digunakan pula sangat tinggi, iaitu 220 sehingga 240 V. Soket ini boleh dimasuk oleh jenis plug C,E,dan F. Soket jenis E ini hanya ada di Perancis, Belgium, Poland, Slovakia dan Czechia.

JENIS G

IKLAN

Mari Kenali Jenis-Jenis Soket Dinding Yang Ada Di Dunia. Part 1

Soket ini, anda mesti pernah nampak kan? Mestilah sebab ini lah soket dinding yang digunakan di Malaysia. Bukan di negara kita sahaja yang menggunakan soket jenis G ini, ia juga digunakan di United Kingdom, Ireland, Malta dan juga Singapura. Soket G ini adalah soket yang mempunyai 3 pin dan mempunyai ground, malah, Cuma plug yang jenis G sahaja yang sesuai untuk soket dinding ini. Tambahan pula, voltage yang digunakan juga tinggi seperti soket jenis E, iaitu 220 sehingga 240 V.

Jadi, itu sahaja dari saya, penunjukkan jenis-jenis soket dinding yang ada di dunia. Masih banyak lagi jenis soket yang belum saya tunjukkan tapi akan juga saya tunjukkan lagi di artikel yang selanjutnya.

Sumber: Libur (https://www.libur.com.my/jom-ambil-tahu-jenis-soket-dinding-yang-ada-di-tempat-penginapan-di-seluruh-dunia/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI