Beranda Terbuka VS Beranda Tertutup. Ini Kalau Bawa Ke Mengundi, Satu Tahun Tak Habis!

Sebuah rumah yang sempurnah, jika adanya beranda. Beranda ini adalah tempat untuk kita mengambil angin yang nyaman dan tenangkan fikiran. Beranda ini boleh dijadikan tempat untuk kita meluangkan masa dengan kawan-kawan sambil mengopi ke ataupun dengan anak-anak sambil melihat bintang-bintang di angkasa dan lain-lain lagi. Tapi persoalannya, yang manakah minat anda? Beranda terbuka atau tertutup? Tak tahu? Mari saya terangkan perbezaan antara dua itu.

 

BERANDA JENIS TERBUKA

Beranda Terbuka VS Beranda Tertutup. Ini Kalau Bawa Ke Mengundi, Satu Tahun Tak Habis!

IKLAN

Beranda terbuka yang dikaitkan dengan rumah biasanya dirujuk sebagai teres. Secara luaran, kedua-dua reka bentuk ini agak serupa. Namun, jika dilihat pada ciri-ciri bangunan tersebut, beranda merupakan lanjutan rumah. Kedua-dua struktur ini boleh dibina pada landasan yang sama. Teras sama ada dibina di atas tapaknya sendiri atau digantikan dengan tiang sokongan yang didorong ke dalam tanah.

Ciri utama beranda terbuka ialah banyaknya ruang dan cahaya. Reka bentuk pengembangan cuba menggariskan maruah ini. Reka bentuk dalam warna pastel, serta warna yang hampir dengan alam semula jadi yang boleh dilaksanakan, adalah digalakkan. Kehijauan adalah ciri hiasan yang penting. Pokok anggur, bunga dan juga pokok hiasan ditanam di seluruh kawasan lapang, dan pasu bunga diletakkan di lantai lorong.

 

IKLAN

BERANDA JENIS TERTUTUP

Beranda Terbuka VS Beranda Tertutup. Ini Kalau Bawa Ke Mengundi, Satu Tahun Tak Habis!

Beranda yang berbumbung ini agak berguna di kediaman desa. Sebagai tambahan kepada cuti musim panas, sambungan sedemikian boleh digunakan sebagai ruang penuh pada musim sejuk. Beranda berbumbung juga biasa di kediaman mahal. Pautan selalunya dibina daripada kaca. Akibatnya, terdapat kesan teres terbuka. Pemandangan haiwan boleh didapati melalui tingkap, manakala kaca melindungi ruang duduk daripada angin dan hujan.

IKLAN

Malah silingnya diperbuat daripada kaca. Bahagian dalam yang dipanjangkan dikebumikan di bawah sinar matahari pada waktu pagi, manakala kanopi kaca membolehkan anda melihat langit pada waktu malam. Sambungan sedemikian selalunya separa tertutup atau mempunyai pintu pembuka.

 

Jadi, itulah dia perbezaan antara dua berandar. Kedua-duanya bagus dan menarik, Cuma, ia menarik di pandangan mata masing-masing. Jikalau saya, saya lebih suka terhadap beranda terbuka. Anda bagaimana?

Sumber: Garden Lux (https://gardenlux-ms.designluxpro.com/stroitelstvo/malye-formy/kak-oformit-verandu-v-derevenskom-dome-foto.html)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI