Apabila dengar saja perkataan ubahsuai atau makeover, perkara pertama yang akan bermain difikiran adalah “berapa belanja yang diperlukan?”. Bukan mudah untuk sesetengah orang keluarkan duit yang banyak untuk mengubahsuai kediaman. LebiH-lebih lagi dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang.

Tetapi, berita baik buat anda yang teringin nak tengok tandas di kediaman berwajah baharu, boleh ikut langkah jimat dan mudah ini.

Di akaun Facebook nya, saudara Ahmad Aqari ada berkongsi cara untuk memberikan nafas baru pada ruang tandas tanpa mengeluarkan belanja yang banyak.

HANYA GUNA CAT, INI CARA MAKEOVER TANDAS LAMA JADI BARU DENGAN BAJET RENDAH

Since ramai kawan yang bertanya, kita share sikit apa yang patut untuk proses cat lantai ni.

IKLAN

Bajet ciput? Nak tukar tiles baru menelan kos yang agak tinggi? Dengan kos hanya bawah RM200 tandas purba yang dulunya malap kini berseri kembali.

CARANYA:-
Sebelum memulakan proses cat, make sure BERSIHKAN tandas sampai betul² KERING tiles yang nak dicat tu.

STEP 1 (Undercoat), sapukan Primer/Hycote 51WT (Primer+Hardener), cat ni fungsinya supaya top coat akan melekat dgn kuat dan tahan lebih lama dan susah untuk tertanggal. Seeloknya undercoat ni layangkan dalam 1 lapisan shj dan rata. Tunggu ianya betul² kering sebelum memulakan Step 2. Nasihat daripada Nippon, biarkan selama 8jam minima untuk keringkan.
**Once dah bancuh cat (Primer+Hardener), jgn buang masa, dalam tempoh 1jam kena habiskan, kalau tak, cat akan mengeras dan kita akan rugi. Sebab hardener tu sifatnya mengeras/membeku**

STEP 2 (Top Coat), sapukan Protective Coatings/EA4 Finish (campurkan dgn Hardener), pelbagai warna boleh didapati mengikut citarasa masing². Seeloknya layangkan dalam 2 lapisan supaya ianya tebal dan lebih tahan. Nasihat daripada Nippon, biarkan selama 16jam untung keringkan.
**(Sama juga mcm step di atas, habiskan cat dalam tempoh 1jam)**
Selepas complete 2 Step tersebut, tunggu sehingga betul² kering sebelum ianya boleh digunakan.

FRIENDLY REMINDER, make sure pakai face mask masa nak mengecat lantai ni, sebab bau chemical dia agak menusuk hidung (kalah bau cat minyak) plus kita mengecat dalam ruang yang sempit, risau ianya boleh bagi kesan yang tak diingini untuk kesihatan pada masa mendatang.

Kepada mereka² yang tangan ada seni, nak lukis corak² dkt tiles tandas tu pun boleh, pokok pangkalnya ikut kreativiti masing².
Selamat mencuba.

Feel free to share. Semoga bermanfaat buat mereka yang memerlukan.