Kebaikan Daun Semambu Untuk Kesihatan, Pahit Tetapi Berkhasiat.

 

Daun Semambu adalah sejenis tumbuhan yang sering digunakan sebagai ramuan herba untuk merawat pelbagai penyakit. Tumbuhan ini biasanya ditemui di pelbagai negara tropika seperti Malaysia, India dan Pakistan.

Walaupun rasanya sangat pahit dan sukar dikeluarkan selepas penggunaan, daun semambu memiliki banyak faedah yang boleh dijadikan ubat untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit berikut.

  1. Cirit birit

Selain daun jambu batu, daun semambu juga boleh merawat penyakit cirit-birit. Sekiranya anda mengalami cirit-birit, anda boleh mengatasinya dengan membuat daun semambu sebagai ramuan herba.

Caranya, sediakan segenggam daun semambu dan kemudian tambahkan kulit batang semambu sebanyak dua jari kemudian potong menjadi kepingan kecil, masak dengan 600 ml air. Kemudian rebus sehingga warna air berubah, keluarkan dan tunggu sehingga sejuk. Akhir sekali, penapis dahulu dan minum 2 kali sehari.

2. Tambah selera makan

IKLAN

Bukan hanya halia, salah satu khasiat daun semambu juga boleh meningkatkan selera makan. Anda boleh menggunakannya setiap hari secara rutin dengan cara direbus. Dengan cara ini, selera makan anda akan meningkat dengan perlahan dan semulajadi.

3. Redakan Selesema

Apabila anda terkena selesema kerana cuaca tidak stabil dan imuniti badan rendah, daun semambu boleh menjadi penyelesaian.

Caranya, sediakan beberapa helai daun semambu kemudian keringkan di bawah sinar matahari. Selepas itu, rebus bersama-sama dengan  halia kemudian masak sehingga mendidih. Terakhir, tapis terlebih dahulu dan kemudian minum semasa masih hangat. Minum ramuan ini dengan kerap sehingga keadaan badan mula membaik.

IKLAN

4. Boleh membersihkan luka dan menyembuhkan penyakit kulit

Daun semambu juga boleh menjadi alternatif kepada Betadine yang berkesan dalam merawat luka luar seperti lebam atau calar.

Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan air rebusan daun semambu untuk mencuci dan membersihkan bahagian yang luka.

Di samping itu, daun semambu yang mempunyai ciri-ciri antibakteria juga boleh merawat penyakit kudis, kurap atau penyakit kulit lain dengan cara meminum air rebusan daun semambu dua kali sehari secara teratur.

IKLAN

5. Mencegah dan melambatkan sel kanser

Ekstrak dari daun semambu yang diminum secara berkala dan berkesan dipercayai mampu menyekat sifat karsinogenik dalam tubuh.

Oleh itu, daun semambu dipercayai mempunyai potensi untuk mencegah kanser dan memperlambat pertumbuhan pelbagai jenis sel kanser.

Itulah beberapa khasiat daun semambu dalam mencegah dan mengubati pelbagai jenis penyakit.

Sumber
IDNtimes

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI