Mempunyai anak kecil di rumah bukanlah satu alasan untuk tidak boleh memiliki rumah yang kemas dan rapi. Para ibu sering mengeluh penat selepas kemas keadaan ruang akan bersepah kembali dengan segala barang permainan. Banyak masa yang diambil untuk ulang kemas semula.Jangan risau, sebenarnya anda tak payah ambil masa yang banyak pun untuk kemas rumah. Ikut tips ini, mudah sangat kerana kita sebenarnya boleh lakukan dalam masa 5 minit saja dan rumah kekal bersih!

TIPS RUMAH KEKAL KEMAS WALAUPUN ADA ANAK KECIL

Kita selalu hairan kenapa ada rumah rakan dengan anak kecil nampak kemas dan bersih sedangkan kediaman kita pula hanya kelihatan teratur seketika saja sebelum bersepah semula. Sebenarnya pemilik rumah yang sentiasa kemas ini bukanlah melakukan kerja membersih dan mengemas seluruh rumah setiap hari. Sebaliknya mereka hanya melakukan beberapa kerja di bahagian tertentu untuk memastikan rumah kelihatan rapi dan bersih sentiasa.

LAKUKAN 7 PERKARA INI SETIAP HARI DAN ANDA AKAN DAPAT HASIL YANG SAMA.

1. SEDIAKAN STORAGE YANG LENGKAP

Setiap rumah perlu memiliki ruang untuk penyimpanan. Beli perabot yang mempunyai ruang penyimpanan tertutup supaya barang yang hendak disimpan tidak kelihatan sarat. Letakkan perabot simpanan ini di ruang yang agak tersembunyi seperti di bawah tangga ataupun loteng.

2. BUANG SAMPAH SETIAP HARI

IKLAN

Anda perlu jadualkan waktu membuang sampah anda pada waktu pagi sebelum keluar rumah ataupun pada waktu malam. Jangan tunggu bakul sampah penuh baru terdetik nak buang sampah. Ini akan menyumbangkan bau yang kurang menyenangkan serta mengundang haiwan dan serangga seperti Cik T dan Lalat.

3. KEMAS KATIL

Kemas katil dan bilik anda sebaik bangun tidur. Celik je mata terus lipat selimut tu jangan tinggal macam tu je. Selimut lah benda paling penting untuk katil kelihatan kemas.

4. SELEPAS BASUH BAJU TERUS LIPAT

IKLAN

Pakaian yang tidak diurus dengan baik selalu jadi punca rumah nampak bersepah. Jadi jangan biarkan baju kotor bertimbun dan jangan juga biar baju yang sudah kering dalam bakul tinggi menggunung. Setiap kali selesai membasuh terus lipat pakaian yang kering dan masukan dalam almari. Part ni memang nina tak suka tapi terpaksa kena buat jugak okey !

5. JANGAN BIAR SINGKI PENUH

Sama juga dengan pinggan mangkuk, jangan biar ia memenuhi singki. Basuh pinggan setiap kali selepas makan. Ini pantang larang mak nina. Dia suka “ngepek” kalo tengok pinggan mangkuk bersepah dalam sinki. Sekarang nina pon jadi sakit mata sakit je hati ni kalo tengok sinki bersepah.

IKLAN

6. PASTIKAN KAUNTER DAPUR SENTIASA BERSIH

Selepas basuh, terus susun pinggan mangkuk, kuali dan periuk di tempatnya. Simpan juga baki lauk pauk dalam bekas berpenutup bukan di atas pinggan. Buang sampah setiap kali bakul penuh. Jangan smpai berulat sudah hehehe.

7. KEMAS RUANG TAMU TENGAH HARI DAN MALAM

Ruang tamu memang jadi tempat permainan anak, bantal kecil akan bertaburan begitu juga mainan mereka. Anda memang perlu mengemaskannya paling kurang dua kali sehari. Sekali, menjelang tengah hari dan kali kedua sebelum tidur supaya sebaik celik mata pagi hari anda melihat ruang tamu yang bersih dan kemas. Fuhh ni bahagian Nayla punya. Dia punya kawasan ni paling kerap kena kemas.

 

Mudah saja bukan untuk dapatkan rumah yang kemas? Anda hanya perlu jadikan 7 perkara ini sebagai rutin harian.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI