Salah satu aspek yang paling penting dalam kebun bandar adalah memastikan halaman rumah kelihatan cantik. Jadi rumput termaidani atau rumput karpet adalah penting dalam prosedur ini. Saya telah menyertakan kepakaran, penjagaan dan nasihat saya untuk menanam rumput di sekitar rumah anda di sini.

Pertama sekali ada pemilihan rumput. Ada banyak jenis rumput karpet yang terdapat sekarang ini. Antaranya, Rumput Karpet / Philippine Grass, Rumput Mutiara / Pearl Grass dan Rumput ‘lembu’ / Cow Grass yang di mana ianya lasak, perlu cahaya penuh, cepat tumbuh. Setelah memilih apa jenis rumput, kita perlulah tahu cara menjaganya.

Mahukan Padang Bola Sepak Di Rumah? Baca Artikel Ini

Proses penanaman. Sebelum ini, apabila ingin mula menanam, ia tidak mengorek tanah dan menggantikannya dengan tanah baru. Hanya 2 inci tanah teratas dibersihkan, dan batu dikeluarkan dari permukaan. Adalah penting untuk mengeluarkan semua batu jika tidak rumput akan kelihatan selepas itu. Jika wang tidak menjadi masalah, keluarkan 6 inci teratas dan gantikan dengan tanah atas. Dalam keadaan ini, hanya mengeluarkan sebahagian daripada permukaan dan menambah pasir untuk meratakan rumput. Pertama, sembur dengan pembunuh rumpai. Tanam rumput selepas seminggu atau dua minggu. Seterusnya, pembajaan. Baja hanya digunakan dalam tempoh tiga bulan pertama. Pada mulanya, kita akan menggunakan Baja Organik Sarjani dan berselang seli dengan baja kimia pelepasan perlahan 15:15:15 + Mg + TE. Selepas itu, apabila ia telah mencapai keadaan mantap, tiada baja ditambah. Hanya sisa baja pokok lain.

IKLAN

Mahukan Padang Bola Sepak Di Rumah? Baca Artikel Ini

Mahukan Padang Bola Sepak Di Rumah? Baca Artikel Ini

IKLAN

Selesai sahaja penanaman dan pembajaan, kita akan lakukan proses pemotongan dan pengudaraan. Pemotongan ini, hanya perlu untuk menampakkan sahaja ia kemas dan cantik. Tetapi, ianya perlu dipotong sebulan sekali sahaja. Pengudaraan pula, perlu menggunakan Aerator. Ace Hardware The Curve menjual aerator (Yard Butler G-CORE Green Line Aerator). Apabila menyelesaikan kerja pengudaraan ini, pastikan anda tahu di mana paip dan wayar bawah permukaan berada.

Mahukan Padang Bola Sepak Di Rumah? Baca Artikel Ini

IKLAN

Akhirnya, terdapat pengairan. Sistem pemercik dengan pemasa. Penyiraman terhad kepada 30 minit sekali seminggu (Jarang tetapi Dalam). Penyiraman tidak dilakukan semasa musim hujan, yang berlangsung dari Oktober hingga Mac. Tutup pemercik. Antara kelebihan penyiraman ‘Jarang tetapi Dalam’ ialah kurang air yang diperlukan, akar dirangsang untuk masuk lebih dalam ke dalam tanah, yang membolehkan rumput lebih tahan kemarau, tanah menjadi lebih kaya, dan perkembangan kulat dihalang.

Secara kesimpulannya, penanaman rumput karpet ini amatlah bagus jika anda mahu menampakkan rumput di rumah kelihatan cantik dan kemas berbanding dengan rumput asli dari tanah.

Sumber: DusunBandar (http://dusunbandar.com/pertanian/rumput-carpet-complete-guide/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI