Umum tahu, kulit telur kaya dengan kalsium. Kalsium antara elemen atau nutrient penting untuk pastikan tumbesaran sihat tanaman. Tapi ramai tak tahu cara betul proses kulit telur untuk dijadikan baja. Sebab itu, kulit telur yang digunakan pada baja menjadi punca untuk mengundang penyakit pada tanaman jika tak di proses dengan betul.

Ibrisam Wossali berkongsi cara beliau proses kulit telur untuk dijadikan sebagai baja untuk tanaman.

Nak beli biji benih sayuran berkualiti, menjadi tapi murah, boleh beli online dekat sini https://invol.co/cl13dtbMacam Ni Rupanya Nak Proses Kulit Telur Jadi Baja, Baru Akar Mudah Serap

Baca juga: Rahsia Pokok Kantan Tak Putus Berbunga, Kulit Telur Dan Baja Biru

IKLAN

Saya ada buat satu posting berkenaan pokok kantan. Nak suruh pokok rajin berbunga kena selalu beri serbuk kulit telur dan baja bunga. Oleh itu ramai yang bertanya macam mana nak buat serbuk kulit telur tu…. Oklah di sini saya kongsikan cara saya memproses kulit telur menjadi serbuk.
Caranya mudah sahaja :
1. Kulit telur sebaiknya dibasuh terlebih dahulu selepas ambil isinya. Kemudian simpan dalam satu bekas kumpul sehingga banyak.Macam Ni Rupanya Nak Proses Kulit Telur Jadi Baja, Baru Akar Mudah Serap
2. Sehari sebelum memprosesnya, jemur kulit telur sampai kering dan garing. (Tak jemur pun tak apa, boleh terus tumbuk jer 🤣🤣🤣)
3. Saya suka guna bekas besar senang nak tumbuk kulit telur dengasn sekali jalan jer…. (sebab saya malas nk buat keje berulang kali 🤣🤣🤣)
4, Agak-agak dah hancur boleh tapis guna penapis sayur. Tujuannya nak dapatkan serbuk yang halus sikit. Kalau malas, tak perlu tapis dah boleh simpan atau terus guna serbuk tu….Macam Ni Rupanya Nak Proses Kulit Telur Jadi Baja, Baru Akar Mudah Serap
5. Jika tapis, ada baki yang tertinggal tu tumbuk lgi. Ulang sampai habis….

Nota:
* Kulit telur yang tidak di basuh selepas di ambil isinya akan menghasilkan serbuk telur berbau hanyir sedikit dan busuk.
* Kulit telur yang di jemur terlebih dahulu akan lebih senang hancur di tumbuk/blender berbanding yang tak di jemur.
*Serbuk kulit telur yang paling halus/menjadi serbuk lebih cepat kalsiumnya di serap oleh akar pokok.
*Serbuk telur ini amat sesuai untuk semua pokok bunga dan pokok sayur. Tak ada sukatan/masa yang khusus penggunaannya.
* Kulit telur yang tak di hancurkan sekadar di pecah2kan pun boleh terus di letakkan kat pokok. Tapi mengambil masa sedikit utk hancur dan serap ke dlm tanah.
*Selain sbg baja, kulit telur ni juga dpt mengawal kehadiran siput2 perosak tanaman sayur dan pokok bunga…

IKLAN

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

IKLAN

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI