Pokok Kantan Tak Putus Berbunga. Bunga kantan, antara ramuan yang banyak digunakan dalam masakan melayu. Asam pedas, laksa dan kerabu, bagai tak lengkap nikmat menjamu juadah ini tanpa kehadiran bunga kantan. Tapi ramai abaikan untuk letak bunga kantan kerana harganya yang agak mahal di pasaran. Tambahan, tanaman ini agak kedukut mengeluarkan hasil jika tidak dititip dengan baik. Tapi, Ibrisam Wosssali ada petua untuk pastikan bunga kantan cepat dan tak putus berbunga.

Baca juga: Tanam Kesum Guna Tapis Dan Besen, Tak Perlu Siram Pun Menjadi

Pokok kantan saya ni memang rajin berbunga. Tak pernah putus berbunga. Seawal umurnya hampir setahun lepas tanam dah belajar berbunga. Saya dapat tunjuk ajar dan petua menanam pokok kantan nie dari seorang rakan berkebun.

INI YANG ANDA PERLU LAKUKAN

1. Mengikut pengalamannya nak tanam pokok kantan kena kawasan 100% kena cahaya matahari.
2. Sediakan lubang tanaman dengan tanah campuran baja organik. Biarkan seminggu lebih.
3. Selepas seminggu lebih dah boleh tanam rizom kantan ataupun anak pokok kantan yg dah ditanam dlm polybeg terlebih dahulu.
4. Selepas tanam, buat sungkupan di sekeliling perdu pokok. Bertujuan mengekalkan kelembapan tanah. Siram dua kali sehari.
5. Bila pokok dah besar sikit beri baja NPK hijau ataupun baja kopi.
6. Masa ni kena selalu tabur serbuk kulit telur. Serbuk kulit telur nie menjadi baja kepada pokok kantan.Rahsia Pokok Kantan Tak Putus Berbunga, Kulit Telur Dan Baja BiruRahsia Pokok Kantan Tak Putus Berbunga, Kulit Telur Dan Baja Biru

IKLAN

Terjual lebih dari 23,000 unit Pelbagai Baja Booster / Paksa Subur di shopee. Nak beli juga, klik link ni https://invol.co/cl7y6dxRahsia Pokok Kantan Tak Putus Berbunga, Kulit Telur Dan Baja Biru Rahsia Pokok Kantan Tak Putus Berbunga, Kulit Telur Dan Baja Biru

Alhamdulillah saya ikut caranya seperti yang di ajar. Setelah hampir setahun pokok kantan saya berbunga buat pertama kalinya. Dan sampai sekarang dah hampir 3 tahun pokok kantan saya tak pernah putus berbunga. Itulah rahsianya saya selalu tabur serbuk kulit telur dan beri baja NPK biru.

CARA HASILKAN DAN KEBAIKAN BAJA KULIT TELUR 

Tanah yang mempunyai pH yang rendah biasanya mengandungi kandungan kalsium yang rendah. Menaburkan kulit telur yang telah dihancurkan pada permukaan tanah tersebut akan meningkatkan kandungan pHnya tersebut. Ini sesuai bagi taman yang mempunyai tanah jenis berasid. Jadi, penambahan kulit telur akan bertindak sebagai suplemen yang akan menyuburkan tanaman.

IKLAN

Kaedah: Hancurkan kulit telur sehingga halus bagi mempercepatkan penyebaran kalsium kepada tanah. Taburkan secara sekata di sekitar tanaman ataupun digaulkan bersama bahan kompos.Rahsia Pokok Kantan Tak Putus Berbunga, Kulit Telur Dan Baja Biru

IKLAN

pokok kantan tak putus berbunga

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI