Salah satu aspek yang paling penting untuk mempunyai kediaman yang nyaman dan bahagia ialah kebersihan lantai dan permaidani. Walaupun terletak pada bahagian paling bawah, tetapi kita tidak boleh mengambil mudah dan tidak membersih permaidani dan lantai . Buat para ibu atau pemilik rumah yang prihatin dan peka, pastinya hal kebersihan dan penyelenggaraan dilakukan agar lantai rumah sentisa nampak baru dan bersih.

Langkah Baikpulih Sendiri Lantai Serta Permaidani Yang Telah Rosak

 

Membaik pulih permiadani yang terkena api puntung rokok.
Untuk permaidani yang terbakar sedikit akibat terkena puntung rokok, jangan khwatir, anda masih boleh guna permaidani tersebut dengan mengikut kaedah mudah ini.Pertama sekali, potong bahagian yang terbakar menggunakan gunting kecil yang tajam. Lakukan dengan berhati-hati untuk mengelakkan daripada tergunting terlalu dalam. Selepas digunting dengan cermat, sapukan cecair pencuci pada bahagian yang rosak, diikuti cairan cuka makanan sebelum ditekapkan dengan lapisan tisu atau kain bersih yang akan menyerap di atas permukaan bahagian berkenaan. Kemudian biar sehingga kering.

IKLAN

Menaggalkan kesan hitam dari tumit kasut pada lantai.
Anda boleh gunakan cara yang paling simple untuk mengembalikan kilatan lantai jubin yang telah dikotori kesan hitam menjengkelkan tersebut dengan menggunakan pemadam getah sahaja. Kemudian sapu habuk pemadam yang tinggal and you are good to go. Mudah kan?!

Langkah Baikpulih Sendiri Lantai Serta Permaidani Yang Telah Rosak

IKLAN

Hapuskan tompokan kotoran di atas permaidani tebal.
Cuba gunakan pewarna yang sama dengan warna latar permaidani tersebut. Campurkan pewarnadengan air panas bagi menghasilkan perekat nipis. Kemudian, sapukan pada tompok kotoran yang mencacatkan permaidani anda. Biasanya cara ini akan memberikan hasil yang memuaskan.

IKLAN

Menutup kesan calar yang dalam pada lantai kayu.
Isikan ‘longkang’ pada kesan calar yang dalam itu dengan kayu plastik. Bahan pengganti itu mestilah mempunyai warna yang sama atau mirip dengan kayu asal. Anda perlu melakukan beberapa try and error sebelum dapat warna yang benar-benar sepadan. Setelah plastik tersebut lekat dan kukuh, gosok permukaan dengan kertas pasir perlahan-lahan supaya lantai kembali licin dan rata.

Langkah Baikpulih Sendiri Lantai Serta Permaidani Yang Telah Rosak

Membetulkan bucu permaidani yang ‘melentik’.
Jahitkan sehelai kanvas dibawah bahagian bucu permaidani yang bermasalah. Ini akan menyebabkan permaidani tersebut ‘jatuh’ selain dapat membantu permaidani untuk tahan lebih lama.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI