Rumah Hutan? Bunyi macam tempat percutian. Owhh, tidak sebenarnya Jungle House ini adalah Cafe yang menyediakan madu asli 100% terus untuk anda di luar sana. Ramai yang boleh menikmati madu terbaik dengan mudah. Baru-baru ini Jungle House melancarkan gedung madu dengan penuh gaya hidup moden cawangannya yang ke -9 di Bangsar.

‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Retail Storefront

Jungle House telah melancarkan jenamanya secara rasmi di Malaysia. Sebagai gedung madu terkhusus pertama di Malaysia, Jungle House menyerlahkan keunikannya dengan cogan kata “All Things Honey” (Segalanya Mengenai Madu) – menggalakkan orang ramai untuk menghargai madu dan membudayakan amalan menikmati madu dalam kalangan rakyat Malaysia yang prihatin terhadap kesihatan.

‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-2
‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-67

Majlis ini turut meraikan pembukaan cawangan ke-9 Jungle House – dan yang pertama untuk membawakan konsep kafe di Jalan Telawi 3, Bangsar. Cawangan Bangsar menampilkan suasana tersendiri dengan ruang gaya hidup serba santai yang terbuka dan juga tertutup. Kafe ini menyajikan pelbagai makanan dan minuman berinspirasi madu termasuk Oat Sarapan Madu, Kek Madu Rusia, pelbagai jenis Croffles (gabungan croissant dan wafel), kopi madu, teh dan jus – semuanya digandingkan dengan jenis dan perisa madu yang khusus.

‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House
‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-70
‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-9

Kafe baharu ini membolehkan rakyat Malaysia yang sentiasa sibuk untuk beristirahat seketika untuk menjamu selera atau menikmati minuman atau kek madu kegemaran mereka dalam persekitaran yang nyaman dan menenangkan. Mereka juga boleh membeli-belah di kedai runcit Jungle House yang menawarkan segala jenis produk madu, minuman, indung madu dan juga pelbagai set hadiah bertemakan madu yang direka anggun dan juga produk penjagaan peribadi seperti sabun madu, pelitup muka dan juga cenderahati lain.

Cawangan Jungle House yang lain terletak di Pusat Beli-Belah One Utama, Mid Valley Mega Mall, Pavilion Elite, Central I-City, D Pulses, IOI City Mall, & Queensway Mall, dan hanya menawarkan produk runcit.

Di majlis pelancaran media hari ini, pengasas dan pemilik bersama Jungle House, Encik Paul Poh dan Cik Ashley Lam mengambil kesempatan ini untuk memperkenalkan hidangan terbaharu dalam menu, iaitu “Honey-misu” – sejenis manisan yang sihat tetapi tidak kurang lazatnya, selain madu-madu terkenalnya – Royal Black & Royal White dan Signature Honey Variety.

‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-19
‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Retail Storefront
‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-11

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif, Paul Poh, Jungle House berhasrat untuk membawakan madu mentah asli dari sarang lebah terus ke rumah, dengan kerjasama komuniti orang asli terutamanya dari hutan belantara Indonesia dan juga Thailand dan Malaysia. Jungle House sentiasa berusaha menaik taraf dan menjamin kelestarian industri lebah, melindungi dunia dengan mengajar kaedah penjagaan lebah yang betul untuk menyelamatkan ekosistem dengan melindungi populasi lebah.

IKLAN

Jungle House mempunyai lebih daripada 10 jenis madu asli, monofloral, mentah, tulen, tanpa sebarang perisa tiruan termasuk Royal Black (nektar iaitu madu bunga yang diekstrak daripada pokok Mahoni), Royal White (nektar bunga Kiawe), Jungle’s Heart (nektar bunga Strawberi), Yellow Love (nektar bunga Linden), Sweettooth (nektar bunga mangga), Jungle’s Eye (nektar bunga longan), Pink Lady (nektar bunga kapas), Roast Cube (nektar bunga kopi), Citrus Bloom (nektar bunga oren) & Fruit Boss (nektar bunga durian).

‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-10
‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-2
‘Jungle House’ Di Bangsar Sesuai Buat Pengemar Madu
Jungle House-5

“Kami menawarkan produk madu biasa dan juga madu hutan liar premium kepekatan tinggi seperti Royal Black dan Royal White yang sangat jarang ditemui dan mengandungi khasiat perubatan tinggi yang memberikan manfaat kesihatan. Sesungguhnya setiap titisan madu amat berharga dan jarang ditemui kerana bekalan rendah daripada hutan liar dan tidak diperolehi dari ladang. Oleh yang demikian, kita perlu memulihara koloni madu supaya ekosistem dan juga perniagaan adalah lestari,” jelas Paul.

“Kami bertekad untuk menjadikan madu mentah lebih mudah didapati dan mampu dibeli semua rakyat Malaysia. Kami juga menggalakkan orang ramai untuk menikmati madu sebagai pengalaman gaya hidup harian untuk meningkatkan kesihatan secara semula jadi.

Kisah bagaimana Jungle House diasaskan sememangnya amat menarik dan merupakan satu pengalaman semanis madu yang disediakan di gedungnya. Apa yang bermula sebagai pengembaraan menyusuri hutan tebal di Garut di Jawa Barat, Indonesia beberapa tahun lepas telah mencetus minat Paul dan Ashley terhadap madu apabila mereka terserempak dengan sekumpulan pemburu lebah asli yang memberi peluang kepada mereka mencuba madu hutan segar. Madu yang tulen, organik, mentah, tidak tercemar itu mempunyai perisa bunga yang dikunjungi lebah madu untuk nektar dan debunga, dan berbeza daripada madu yang pernah dirasai sebelum ini.

IKLAN

Ketika itu Paul baru berjinak-jinak dengan perniagaan madu, manakala Ashley sudah menceburi perniagaan runcit madu sejak 2007. Pada 2014 beliau menemui Paul yang terlibat dalam bidang kejuruteraan. Maka bermulalah kisah cinta yang bukan sahaja menyaksikan kedua-duanya mengikat tali kasih sayang, tetapi turut melahirkan sebuah perniagaan perkongsian bernama Jungle House pada 2018.

Ketua Pegawai Perniagaan Ashley Lam menerangkan, “Selain daripada minat membawakan madu yang sihat dan lazat ke bandar-bandar besar dan ke serata dunia, saya dan Paul tersentuh dengan sikap pemburu lebah yang baik hati dan pemurah. Mereka menghadapi pelbagai cabaran, kesukaran dan bahaya dalam kerja yang memberi mereka hanya sedikit pendapatan, tetapi tetap gigih mencari nafkah. Kami mahu membantu para pemburu lebah yang bekerja keras ini untuk meraih pendapatan yang sewajarnya sambil mengumpulkan madu secara bertanggungjawab,” kata Ashley.

Ashley menambah, “Dalam situasi endemik semasa, kita perlu hidup dengan Covid, oleh sebab itu kita perlu membina tahap keimunan badan dengan mengambil makanan sihat seperti madu. Memang menjadi matlamat kami untuk membuka Jungle House di bandar-bandar utama di Malaysia dan rantau ini menerusi proses pengembangan yang terancang dengan teliti. Kami komited untuk menambah baik dunia ini, sambil membawakan madu 100% tulen, asli, mentah dan organik kepada anda terus dari hutan-hutan dunia ke rumah anda.”

IKLAN

Di majlis tersebut pakar runding diet, Cik Indra Balaratnam berkongsi khasiat dan manfaat madu yang memang terkenal sebagai salah satu makanan unggul yang membantu meningkatkan keimunan badan. “Madu mempunyai pelbagai khasiat, serta kaya dengan mineral dan vitamin, antioksidan dan enzim yang membantu meningkatkan keimunan dan melindungi badan kita. Selain itu, madu mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antimikrob, yang baik untuk badan dan membantu meringankan gejala batuk dan sakit tekak, menjadikannya amat berguna untuk menentang gejala Coivd,” kata Indra.

Indra juga menunjukkan dua resipi, iaitu Salad Ayam Quinoa Dengan Vinaigrette Balsam Royal Black Jungle House dan Oat Semalaman Jungle House. Beliau berkata madu sebagai ramuan yang serba guna boleh diadun ke dalam pelbagai resipi untuk menambah rasa atau digunakan sebagai bahan utama. Madu ialah ramuan sesuai untuk menyerlahkan kreativiti kulinari, cita rasa dan kesihatan,” ujar Indra.

En. Deden Hamdan, yang dulunya seorang pegawai bank sebelum menjadi pemburu lebah sejak 10 tahun lepas menerangkan bahawa empat unsur alam, iaitu lebah, bunga, hutan dan cuaca membentuk ekosistem seimbang yang perlu wujud secara harmoni untuk memberikan rasa lazat, perisa tersendiri dan warna ambar madu. Beliau telah bekerjasama dengan Jungle House untuk membekalkan madu mentah kepada syarikat sejak 2018.

Deden berkata “Cabaran yang dihadapi oleh industri lebah adalah faktor alam sekitar seperti perubahan iklim & penebangan hutan dan penjual tidak beretika yang menjejaskan kualiti madu dengan mencampurkannya dengan bahan lain. Sebab itulah kita perlu berhati-hati untuk memastikan kualiti madu kita adalah yang paling tulen dan segar dan dikumpul, disimpan dan diangkut dalam keadaan yang paling cekap dan bersih”.

Untuk maklumat lanjut tentang Jungle House atau memesan produk madu di dalam talian, sila layari laman web: www.junglehouse.com.my dan FB & IG : https://www.facebook.com/JungleHouseMY/ & www.instagram.com/junglehousemy/ atau hubungi +6012 203 0317.

Artikel Berikut: Nak Beli “Water Heater”, Ini Ciri-Ciri WAJIB Yang Perlu Anda Perhatikan

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI